17 Φεβρουαρίου 2014

Ιταλία: Εντολή στον Ματέο Ρέντσι

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, που του ανέθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αποδέχθηκε σήμερα ο 39χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι.

«Θα χρησιμοποιήσω όλη την ενέργεια και τον ενθουσιασμό μου», δήλωσε ο Ρέντσι, που πρόκειται να ξεκινήσει αύριο συναντήσεις με τα κόμματα που έχουν εκφράσει τη βούληση να τον στηρίξουν: την Επιλογή Πολιτών, την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση και την Νέα Κεντροδεξιά.

Ο Ρέντσι τόνισε ότι η κύρια προτεραιότητά του θα είναι η ενίσχυση της απασχόλησης, μαζί με τις συνταγματικές τροποποιήσεις και την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί την Παρασκευή η παραίτηση του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, η αιφνιδιαστική καρατόμηση του οποίου λειτούργησε ως ανθρωποθυσία για την αλλαγή του πολιτικού κλίματος ενόψει ευρωεκλογών. Ο εμπνευστής του «παλατιανού πραξικοπήματος», ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι, έχει όλα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου που φέρνει νέα πνοή.

Πιο γρήγορες ιδιωτικοποιήσεις, πιο ελεύθερες απολύσεις, περικοπές δαπανών ύψους 32 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2016, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Προς τέτοιες κατευθύνσεις φυσούν οι άνεμοι αλλαγής του τυφώνα Ρέντσι, ο οποίος δεσμεύεται «να βγάλει τη χώρα από το τέλμα» διά της οδού των διαρθρωτικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Γνώριμη υπόσχεση, η οποία πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, με την Ιταλία να έχει χάσει σωρρευτικά 9% του ΑΕΠ, είναι αμφίβολο αν θα οδηγούσε σε εκλογική επιτυχία.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας έχει φθάσει το 133% του ΑΕΠ και ακόμη και η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων δεν αρκεί για να το καταστήσει βιώσιμο. Την ίδια στιγμή, η ανεργία των νέων προσεγγίζει το 42% και οι ακριβές πιστώσεις πνίγουν τις επιχειρήσεις.

_____________
Πηγή: www.kathimerini.gr 17.02.2014
http://www.kathimerini.gr/754220/article/epikairothta/kosmos/entolh-sxhmatismoy-kyvernhshs-ston-mateo-rentsi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου