15 Οκτωβρίου 2016

Δανία: Τα αποδημητικά πουλιά σκεπάζουν τον ορίζοντα

(upd) Τον ουρανό πάνω από τη νότια Δανία σκεπάζουν τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες χιλιάδες αποδημητικά πουλιά, τα οποία ξεκινούν το ταξίδι τους σε αναζήτηση πιο θερμών τόπων, εν όψει του χειμώνα.

Δημιουργώντας σχηματισμούς με φόντο τον φθινοπωρινό ουρανό, τα πτηνά προσφέρουν εντυπωσιακές εικόνες, προσελκύοντας το ενδιαφέρων όσων αγαπούν τα παιχνίδια αυτά της φύσης.


Τα πουλιά συγκεντρώνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στα έλη του εθνικού πάρκου Wadden Sea, κυρίως τις ώρες που δύει ο ήλιος, για να τραφούν και ξεκουραστούν πριν από το μεγάλο τους ταξίδι προς τον νότο.


Προκειμένου να αποφύγουν τα αρπακτικά που προσπαθούν να τα πλησιάσουν, τα αποδημητικά πτηνά πραγματοποιούν «χορογραφίες» σε σχηματισμούς, ενώ προσεγγίζουν το έδαφος.

Καθώς αυτοί οι κινούμενοι σχηματισμοί εμποδίζουν τη θέα προς τον ουρανό, ντόπιοι παρατηρητές πτηνών έδωσαν στο συγκεκριμένο φαινόμενο το όνομα «Μαύρος Ήλιος».

Αφού τα πουλιά τραφούν και αναπαυθούν, ξεκινούν όλα μαζί προς τον νότο, όπου θα μείνουν μέχρι την άνοιξη. 

Το Wadden Sea National Park, στις δυτικές ακτές της Δανίας, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Περίπου 100.000 άνθρωποι το επισκέπτονται στα τέλη Σεπτεμβρίου και τα μέσα Οκτωβρίου κάθε χρόνο, για να δουν από κοντά τον «Μαύρο Ήλιο», σύμφωνα με το Reuters.

Πηγή: naftemporiki.gr 


Και κάτι ακόμη σχετικό: Ψαρόνια στην Ελβετία 


Χιλιάδες ψαρόνια κατέλαβαν τον καταγάλανο ουρανό στο Mont-sur-Rolle της Ελβετίας. Μόλις μία μέρα μετά τον τρύγο, τα πουλιά σε παροξυσμό σχεδόν, αποφάσισαν να καταβροχθίσουν ό,τι απόμεινε στα αμπέλια, πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους. 

EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT. Πηγή kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου