26 Αυγούστου 2017

Οι αντιδράσεις από την επίθεση κατά των πρώην γραφείων του ΔΟΛ

Επίθεση κουκουλοφόρων δέχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής τα (πρώην) γραφεία του ΔΟΛ στην oδό Μιχαλακοπούλου στην Αθήνα. 

Τα Νέα περιγράφουν το γεγονός ως εξής: "Μια ομάδα πέντε ατόμων, με μαύρα ρούχα και κράνη, κρατώντας σφυριά και λοστούς προκάλεσαν ζημιές στην είσοδο του κτιρίου και στη συνέχεια πέταξαν μπογιές. Με ανάρτησή τους το Σάββατο το πρωί σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου αιτιολογούν την επίθεση τους ως κίνηση αλληλεγγύης στις καταλήψεις.Τονίζουν ότι θα ακολουθήσει σχετικό κείμενο και βίντεο και υπογράφουν ως «σύντροφοι, συντρόφισσες από καταλήψεις»". 

Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού, που με άρθρα του στα Νέα και το Βήμα επιτίθεται κατά της κυβέρνησης. Αντέδρασαν επίσης τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Πιο αναλυτικά οι αντιδράσεις: 


Τα Νέα: "Ανανδρη επίθεση στον ΔΟΛ: Δεν φοβόμαστε, δεν φιμωνόμαστε" 

«Η άνανδρη επίθεση κουκουλοφόρων στα γραφεία της oδού Μιχαλακοπούλου (το βράδυ της Παρασκευής) μπορεί να προκάλεσε φθορές στο κτίριο αλλά δεν μας φοβίζει.

Η ύπουλη και συντονισμένη από τα παράκεντρα εξουσίας απόπειρα δεν μας καταβάλει. Αντιθέτως μας υποχρεώνει να ξεκαθαρίσουμε προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στην άσκηση της ελεύθερης και ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας. Πέρα όμως από το γεγονός αυτό καθ΄αυτό υπάρχουν οι υποβολείς και οι αυτόκλητοι αλληλέγγυοι μιας παραεξουσίας που υποθάλπει φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας.

Aνάμεσα στα πολλά που χαρακτηρίζουν μια δημοκρατία είναι και το εξής: η εξουσία δεν κατασκευάζει εχθρούς. Αντίθετα με τα πάσης φύσεως καθεστώτα, δεν εχθρεύεται ολόκληρες κατηγορίες πολιτών, δεν στοχοποιεί δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, διανοουμένους, δεν στήνει στο απόσπασμα των φιλικών της Μέσων την αντίθετη άποψη αμαυρώνοντας εκείνους που την εκφράζουν με ανυπόστατους και αδιανόητους χαρακτηρισμούς, δεν σπιλώνει υπολήψεις. Η κυβέρνηση σε μια δημοκρατία είναι κυβέρνηση όλων.

Οχι όμως και αυτή η κυβέρνηση. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβαν την εξουσία, τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού επιδίδονται σε μια συστηματική επιχείρηση κατασκευής εχθρών. Οποιος δεν είναι μαζί τους είναι εναντίον τους: οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι «μενουμευρώπηδες», στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που εκδιώχθηκαν λοιδορούμενα, γραφίδες του Τύπου. Ακόμη και η διαφωνία σε ένα ιστορικό ζήτημα είναι αρκετή για να οδηγηθεί κάποιος στην πυρά ως ακροδεξιός, φιλοναζί, νοσταλγός της χούντας – θύματα έπεσαν ακόμη και εκείνοι που διακονούν τη σάτιρα με τα υπέροχα και ευφυή σκίτσα τους.

Μιας και έχει γίνει πολύς λόγος για καθεστώτα και καθεστώτα το τελευταίο διάστημα, οφείλει να το επισημάνει κανείς: αυτή είναι μια καθεστωτική νοοτροπία που δεν έχει θέση σε μία δημοκρατία. Δεν έχει θέση όχι μόνο στον τόπο όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, αλλά και σε έναν τόπο που στην πρόσφατη Ιστορία του πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος και ελευθερίας σε διάφορα καθεστώτα. Η άσκηση της εξουσίας είναι και μια καθημερινή κατάθεση δημοκρατικών διαπιστευτηρίων. Εχει έρθει η ώρα για την κυβέρνηση να μαζέψει τα καθεστωτικά σκυλιά της . Για να μην έχουν άλλες αυταπάτες εξηγούμαστε: είμαστε και θα παραμείνουμε εδώ. Δεν μας φοβίζουν δεν μας φιμώνουν
.

ΤΑ ΝΕΑ
»

Το non paper Μαξίμου αναφέρει:

«Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Μαρινάκη, με αφορμή μια καταδικαστέα ενέργεια του Ρουβίκωνα ενάντια σε ένα άδειο κτίριο (πρώην γραφεία του ΔΟΛ, άδεια σήμερα), συνεχίζει την προσπάθεια σπίλωσης της κυβέρνησης, με αδιανόητες κατηγορίες –τώρα τη βλέπουν και σε ρόλο… καθοδηγητή! Ούτε μια στοιχειώδη πολιτική ανάλυση δεν μπορούν να κάνουν… Είναι φανερό ότι όταν έχεις μάθει να εκτελείς συμβόλαια δεν έχεις και πολλά περιθώρια για δημοσιογραφία» αναφέρει το Μαξίμου. 


Το Βήμα: Το Μαξίμου ανακάλυψε... τον Ρουβίκωνα 

Σχετικά με την επίθεση κατά των πρώην γραφείων του ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου:
«Αίσθηση προκαλεί η σπουδή των συγγραφέων του κυβερνητικού non paper για την τρομοκρατική επίθεση στον ΔΟΛ καθώς φαίνεται ότι διαθέτουν εσωτερική πληροφόρηση, αφού μας αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για τον Ρουβίκωνα, κάτι που δεν έχει προκύψει με άλλον τρόπο.

Πέραν των ψεμμάτων περί άδειου κτιρίου καθώς από εκεί εκπέμπει ο BHMA FM και υπάρχουν και άλλοι εργαζόμενοι οι συγγραφείς της ανακοίνωσης οφείλουν να εξηγήσουν πώς γνωρίζουν τους δράστες τις επίθεσης
».

Στη συνέχεια παραθέτει το παραπάνω non paper του Μεγάρου Μαξίμου.

Καταδικάζουν την επίθεση ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και ΔΗΜΑΡ

Την κατηγορηματική της καταδίκη εκφράζει η Νέα Δημοκρατία για την επίθεση στο κτίριο όπου στεγάζονταν μέχρι πρότινος τα γραφεία του ΔΟΛ. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος τονίζει πως «η ελεύθερη έκφραση είναι προϋπόθεση Δημοκρατίας», ενώ καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει, όπως λέει, την αδράνεια απέναντι στους γνωστούς- αγνώστους που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν όσους εκφράζουν διαφορετική άποψη. «Δεν μπορούν ούτε να εκβιάζουν, ούτε να τρομοκρατούν τον δημοσιογραφικό κόσμο. Η ανοχή στη βία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Σε δήλωση του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος τονίζει για την επίθεση βίας σε ΜΜΕ: «Καταδικάζω απερίφραστα την τραμπούκικη επίθεση στα γραφεία της οδού Μιχαλακοπούλου που συστεγάζονταν ΤΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΒΗΜΑ, το ραδιόφωνο του Βήματος και το in.gr. Επιθέσεις βίας σε ΜΜΕ πλήττουν την ίδια τη δημοκρατία. Ας κατανοήσουν επιτέλους όλοι ότι η πολυφωνία και η ελεύθερη δημοσιογραφία είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας. Η συνεχιζόμενη ανοχή σε φαινόμενα βίας συνιστά συνενοχή».

«Το μίσος ορισμένων για τους δημοσιογράφους που δεν συμβιβάζονται με τις υποδείξεις είναι γνωστό και παλιό. Ο μεγαλύτερος εχθρός των σκοταδιστών και των φασιστών, είναι πάντα αυτοί που γράφουν και αυτοί που σχολιάζουν ελεύθερα», τονίζει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του για την επίθεση κουκουλοφόρων στο παλιό κτίριο του ΔΟΛ, στην οδό Μιχαλακοπούλου. Το Ποτάμι επισημαίνει ότι «η Πολιτεία, πρέπει να πάψει να ανέχεται αυτές τις τραμπούκικες συμπεριφορές. Άλλωστε, πλέον, οι "γνωστοί άγνωστοι" είναι πια περισσότερο γνωστοί πάρα άγνωστοι. Ας πάψουν λοιπόν να τους προστατεύουν».

Πηγές: Στοιχεία από tanea.gr , tovima.gr

1 σχόλιο:

  1. Εκθετο αφήνει η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας» το Μέγαρο Μαξίμου για την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο πρώην κτίριο του ΔΟΛ στην οδό Μιχαλακοπούλου. Η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της, είχε σπεύσει να αποδώσει την άνανδρη επίθεση στον Ρουβίκωνα. Αργά το απόγευμα της Κυριακής, τα μέλη του Ρουβίκωνα ανέφεραν σε ανάρτηση τους ότι «ο Ρουβίκωνας αναλαμβάνει πάντα, άμεσα, την ευθύνη των ενεργειών του, αυτό αν μη τι άλλο το έχουμε αποδείξει και στον πιο κακόπιστο (…) Όχι μόνο δεν είχαμε αναλάβει κάποια ευθύνη (στον ΔΟΛ) αλλά την είχαν αναλάβει άλλοι αγωνιστές με κείμενό τους στο Indymedia». Υπενθυμίζεται ότι με κείμενό της, ομάδα που υπογράφει ως «σύντροφοι, συντρόφισσες από καταλήψεις» ανέλαβε την ευθύνη για τους βανδαλισμούς στις πρώην εγκαταστάσεις του ΔΟΛ. Πηγή: tanea.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή