7 Ιανουαρίου 2018

Βέλγιο και Ολλανδία αντάλλαξαν γη αλλάζοντας τα σύνορά τους

Με την έναρξη του 2018, τα σύνορα των δύο χωρών άλλαξαν. Παλαιότερα τα σύνορα είχαν οριστεί κατά μήκος του ποταμού Μεύση, ωστόσο ο ρους του ποταμού άλλαξε δημιουργώντας θύλακες βελγικού εδάφους σε ολλανδικό έδαφος, αλλά και το αντίθετο.

Πλέον, τα σύνορα των δύο χωρών βρίσκονται στο κέντρο του Μεύση, με την Ολλανδία να αναλαμβάνει τον έλεγχο 40 στρεμμάτων πρώην βελγικής γης, ενώ το Βέλγιο έλαβε ως αντιστάθμισμα 8 στρέμματα πρώην ολλανδικού εδάφους.

Η Ολλανδία και το Βέλγιο αντάλλαξαν ειρηνικά γη, αλλάζοντας τα σύνορα τους, σε μια προσπάθεια να απλοποιήσουν την αστυνομική δικαιοδοσία σε μία μικρή χερσόνησο.

Η περιοχή είχε αποκτήσει τη φήμη εδάφους ανομίας, καθώς ανήκε μεν στο Βέλγιο, αλλά οι βελγικές αρχές δεν μπορούσαν να φθάσουν εκεί παρά μόνο με πλωτά μέσα, αφού το έδαφος αυτό βρισκόταν από την ολλανδική πλευρά του ποταμού.

Πριν από τέσσερα χρόνια, στην - τότε βελγική και νυν ολλανδική - χερσόνησο είχε βρεθεί ένα ακέφαλο πτώμα και οι ολλανδικές αρχές δεν είχαν δικαιοδοσία να το ερευνήσουν, ενώ οι βελγικές είχαν μεγάλες δυσκολίες στην πρόσβαση στην περιοχή μέσω πλωτών.

«Η συμφωνία δείχνει ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάζουν και ειρηνικά», είχε δηλώσει ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς το 2016, όταν και οριστικοποιήθηκε η συμφωνία που πλέον έχει τεθεί σε ισχύ.

Πηγή: naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου