7 Μαΐου 2018

Δεν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μέτρου που αφορά μειώσεις στις συντάξεις από το 2019

Yπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του ήδη νομοθετημένου μέτρου που αφορά μειώσεις μέχρι και 18% στις συντάξεις από 1.1.2019; Τέτοιο θέμα δεν φαίνεται να υφίσταται, παρά τα όσα κατά καιρούς ψιθυρίζονται από πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση. 

Σήμερα μόλις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο «Ραδιόφωνο 247», αναφερόμενος στο αν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μέτρου που αφορά μειώσεις στις συντάξεις από το 2019, είπε: «Και ο υπουργός Οικονομικών και εγώ και ο Πρωθυπουργός, πολύ περισσότερο ο Πρωθυπουργός, έχουμε πει ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την έξοδο από το πρόγραμμα». Ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην επίτευξη μίας καλής συμφωνίας για τη ρύθμιση του χρέους και για το καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας. «Από εκεί και πέρα, αν στη συνέχεια προκύψει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πάνω από τους στόχους, ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που θα επιτρέψει τη μείωση της λιτότητας, την ελάφρυνση της λιτότητας, αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στον καιρό του», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου συνέστησε στους συνταξιούχους να «σπεύδουν βραδέως», δηλώνοντας ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με τη μείωση των συντάξεων από την 1/1/2019 «δεν είναι τελειωμένα». Να «κάνουν λίγη υπομονή», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αν και αναγνώρισε ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, και έχουν νομοθετηθεί, θα εφαρμοστούν. Ωστόσο, όπως είπε, «είμαστε σε μία κατάσταση μετάβασης που είναι κοσμογονική που θα φέρει και άλλα πράγματα»...

Λίγες ημέρες πριν, στις 3.5.2018, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας "Στο Κόκκινο" είχε τονίσει πως σε αυτήν τη φάση δεν είναι ώρα η κυβέρνηση να θέσει στους θεσμούς θέμα μη εφαρμογής της ήδη ψηφισμένης περικοπής των συντάξεων το 2019, λέγοντας: «Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ώρα για αυτήν τη συζήτηση. Κάθε πράγμα στην ώρα του. Να κλείσει η 4η αξιολόγηση, το είδος της παρακολούθησης και το χρέος, και μετά θα το δούμε». Είχε προσθέσει δε ότι «ούτε εμείς το ζητήσαμε, ούτε κανένας άλλος» να ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου κατά ένα εξάμηνο. 

ΝΔ: Ερώτηση για την περικοπή συντάξεων κατέθεσαν 46 βουλευτές 

«Το σύνολο των συνταξιούχων και εργαζομένων της χώρας βρίσκεται σε πλήρη αναστάτωση και αγωνιούν ευλόγως για τις νέες επώδυνες μειώσεις στις συντάξεις τους που συμφώνησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ήδη υλοποιούνται από τις 12/5/2016 με το νόμο Κατρούγκαλου», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή σχετική ερώτηση για την περικοπή συντάξεων που κατέθεσαν 46 βουλευτές του κόμματος.

Όπως σημειώνει ο κ. Βρούτσης, «την ίδια στιγμή βουλευτές και υπουργοί της Κυβέρνησης, με εντελώς ανεύθυνο τρόπο, προβαίνουν σε αμφίσημες δηλώσεις για τις επικείμενες περικοπές, χωρίς οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν τροποποιηθεί στο παραμικρό, πόσο μάλλον να έχουν ανακληθεί».

Καταλήγοντας, ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ τονίζει ότι «ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος οφείλει σήμερα κιόλας να δώσει πλήρεις απαντήσεις τόσο για το ύψος των περικοπών, όσο και για τον αριθμό των συνταξιούχων που θίγονται ανά ταμείο».

Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.gr , stokokkino.gr , kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. O Νίκος Φίλης μιλώντας σήμερα στο ΘΕΜΑ 104,6 τόνισε ότι «οι συντάξεις δεν πρέπει να μειωθούν γιατί περαιτέρω μείωση σημαίνει διάλυση και των οικογενειών που ζουν με τη σύνταξη του παππού». Σύμφωνα με τον ίδιο η άρση της μείωσης των συντάξεων «θα έπρεπε να είναι μέρος της διαπραγμάτευσης». «Η επιμονή για περικοπή συντάξεων που είναι αίτημα του ΔΝΤ και την επέβαλαν στην κυβέρνση είναι μια επιμονή που ικανοποιεί μια ακραία ιδεοληψία των δανειστών» πρόσθεσε. protothema.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή