8 Μαΐου 2018

Η λάβα του Κιλαουέα συνεχίζει να «καταπίνει» τη Χαβάη

Η λάβα του ηφαιστείου Κιλαουέα στη Χαβάη συνεχίζει να κυλάει σε κατοικημένες περιοχές της νησιωτικής πολιτείας των ΗΠΑ, συνοδευόμενη από επικίνδυνες εκλύσεις τοξικών αερίων. 

Μετά την έκρηξή του την Πέμπτη, το ηφαίστειο
έχει προκαλέσει την καταστροφή τουλάχιστον 30 σπιτιών και έχει αναγκάσει 1.700 κατοίκους να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, στο ανατολικό άκρο της νησιωτικής πολιτείας, όπου κατοικούν περίπου 200.000 άνθρωποι. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις πολιτειακές αρχές, δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί από την ηφαιστειακή έκρηξη. 


Στον απόηχο της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο νησί την Παρασκευή, έχουν παρατηρηθεί πολλές ρωγμές στο Κιλαουέα με αποτέλεσμα την έκλυση λάβας και αερίων σε κατοικημένες περιοχές. «Τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του θείου συνιστούν απειλή για όλους όσοι εκτίθενται σε αυτά», προειδοποίησε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της νησιωτικής πολιτείας. 




Οι επιστήμονες του Ηφαιστειακού Παρατηρητήριου της Χαβάης ανακοίνωσαν ότι η έκλυσεις λάβας και αερίων από τις ρωγμές που δημιούργησε το ηφαίστειο, αναμένεται να συνεχιστούν, συνοδευόμενες από νέες πιθανές σεισμικές δονήσεις. 

(upd) Πέντε ημέρες αργότερα, στις 13.5.2018

Το ηφαίστειο Κιλαουέα συνεχίζει να «βρυχάται» για όγδοη ημέρα, ανοίγοντας νέες ρωγμές λάβας στο έδαφος της Χαβάης.

Όπως αναφέρει το Reuters, το ηφαίστειο εκτοξεύει μάγμα σε ύψος δεκάδων μέτρων, ενώ το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο αναφέρει πως είναι πιθανόν να γίνουν και νέα «ξεσπάσματα» στο ηφαίστειο.

Μία νέα ρωγμή λάβας, η 16η από την ημέρα που ξεκίνησε η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα του Κιλαουέα, είναι μήκους 45 μέτρων και ύψους 12 μέτρων, ενώ η λάβα έφτανε στα 30 μέτρα.

Δείτε κάποιες ακόμη εντυπωσιακές φωτογραφίες από το ενεργό ηφαίστειο: 




Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου