4 Ιουλίου 2018

Απλή ή αυξημένη πλειοψηφία για τη συμφωνία των Πρεσπών;

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ζητεί αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών ή, σε διαφορετική περίπτωση, δημοψήφισμα ή εκλογές – για να μιλήσει ο λαός. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς δηλώνει κατηγορηματικά ότι η συμφωνία είναι καλή και «δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι». Το Μέγαρο Μαξίμου νοθεύει τη μέχρι τώρα θέση ότι η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή με απλή πλειοψηφία και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ικανοποιήσει το αίτημα του κυβερνητικού εταίρου. Και το "καραβάνι" προχωρεί...

Μιλώντας χθες στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, σχετικά με την συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ο κ. Καμμένος επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να έλθει στην Βουλή προς κύρωση, διότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή, τελικά, στην γειτονική χώρα. Όπως είπε, εκεί πρέπει να γίνουν μια σειρά βήματα, εκλογές, δημοψήφισμα και κύρωση της συμφωνίας στην Βουλή, τα οποία εκτίμησε ότι θα διαρκέσουν για τουλάχιστον δύο χρόνια. Όσον αφορά στη δική του στάση, ο κ. Καμμένος, είπε ότι «εάν, όταν και εφόσον έλθει η συμφωνία η κύρωσή της να γίνει από 180 βουλευτές». «Αν η συμφωνία έλθει για κύρωση από 151 βουλευτές, τότε είμαι υποχρεωμένος να μπλοκάρω την διαδικασία και να δώσω τον λόγο στον ελληνικό λαό» είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Κατά τα άλλα «η κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης τον Σεπτέμβριο του 2019» τόνισε ο κ. Καμμένος.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με εμφανώς απαξιωτική διάθεση δήλωσε κατηγορηματικά ότι η συμφωνία είναι καλή και «δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι. Τα ξέρει αυτά ο κ. Καμμένος» είπε.

Το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, νοθεύει τη μέχρι τώρα θέση του ότι η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή με απλή πλειοψηφία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ικανοποιήσει το αίτημα του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Εθνικής Αμυνας για αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή, χωρίς όμως να δεσμεύεται κατηγορηματικά για κάτι τέτοιο. «Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή», αναφέρει το Μαξίμου, στον απόηχο των δηλώσεων του Πάνου Καμμένου για τη συμφωνία των Πρεσπών, αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει θέμα 180 ψήφων στη Βουλή για την κύρωσή της.

Στη χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου πρώτη φορά αφήνεται ανοιχτό και το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές και μάλιστα με χαρακτήρα αιφνιδιασμού. Ειδικότερα, σχολιάζοντας το αίτημα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση προσφυγή στις κάλπες – με αφορμή και τις δηλώσεις Καμμένου ότι θα αποσυρθεί από την κυβέρνηση, το Μαξίμου παρέπεμψε στην παροιμία με τον βοσκό και τον λύκο. «Στο τέλος θα έρθει ο λύκος (σ.σ.: εν προκειμένω οι εκλογές) μα δεν θα πιστεύει κανείς τον βοσκό», αναφέρεται σχετικά.

Και το καραβάνι –για να θυμηθούμε παλαιότερη αναφορά του κ. Τσίπρα– προχωρεί...

Το ερώτημα που μέρα με τη μέρα αναδεικνύεται όλο και πιο πιεστικό είναι για πόσο καιρό ακόμα το κοινό συμφέρον παραμονής στην εξουσία των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα υπερισχύει των αποκλινουσών στρατηγικών διάσωσης του όποιου πολιτικού κεφαλαίου έκαστος εκ των κυβερνητικών εταίρων διατηρεί ή διεκδικεί.

Πηγές: Με στοιχεία από δυο δημοσιεύματα σε kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου