5 Ιουλίου 2018

Εκλογικό «μαγείρεμα» με την Β΄ Αθηνών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Εκλογικό «μαγείρεμα» επιχειρεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που σχεδιάζεται να κατατεθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης 1», που αναμένεται να προωθηθεί σήμερα για επεξεργασία στη Βουλή. 

Με το άλλοθι της αναγκαιότητας κατάτμησης της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών, η κυβέρνηση σπάει σε τρεις τομείς τη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, μοιράζοντας τους συνολικά 44 βουλευτές που εκλέγονταν με το υφιστάμενο σύστημα. Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούνται οι νέες εκλογικές περιφέρειες ευνοεί σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εντάσσει δύο δήμους στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλεγεί πρώτος, τον Δήμο Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας και τον Δήμο Γαλατσίου στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (Σεπτέμβριος 2015) στον τομέα των «βορείων» προαστίων, όπου η Ν.Δ. είχε την πρώτη θέση, με στόχο να επιτύχει την εκλογή μεγαλύτερου αριθμού βουλευτών.

Αντίστοιχα με την τροπολογία χωρίζεται στα δύο και το υπόλοιπο Αττικής ως εκλογική περιφέρεια και στον ίδιο τομέα με τους δήμους της «παραλιακής», οι οποίοι στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση «έβγαλαν» στην πλειοψηφία τους πρώτο κόμμα τη Ν.Δ., εντάσσονται και οι Δήμοι Ηλιούπολης, Ζωγράφου, Βύρωνα, Δάφνης - Υμηττού και Καισαριανής, που στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα. 

Παράλληλα, προβλέπεται η συγκρότηση επιτροπής υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστα Πουλάκη για τη μελέτη της δυνατότητας ψήφου για τους Ελληνες του εξωτερικού, η οποία θα πρέπει εντός πενταμήνου να παραδώσει το πόρισμά της ώστε να αποφασιστεί αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό και υπό ποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών από την οποία εκλέγονταν συνολικά 44 βουλευτές χωρίζεται σε τρεις τομείς: Ο Βόρειος τομέας (Β1) περιλαμβάνει 14 δήμους και θα έχει 15 έδρες, ο Δυτικός τομέας (Β2) 7 δήμους και θα έχει 11 έδρες και ο Νότιος τομέας (Β3) 13 δήμους θα έχει 18 έδρες.

Το υπόλοιπο Αττικής χωρίζεται σε δύο εκλογικές περιφέρειες: Ανατολική Αττική που περιλαμβάνει 13 δήμους και από την οποία θα εκλέγονται 10 βουλευτές και Δυτική Αττική που περιλαμβάνει 5 δήμους από την οποία θα εκλέγονται 4 βουλευτές. 


Οσον αφορά τον «Κλεισθένη 1» προωθείται στη Βουλή με ελάχιστες αλλαγές και εισάγει την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, παρά τις αντιδράσεις όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και αυτοδιοικητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Βουλή ο «Κλεισθένης Ι»

Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου 
του υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι») είναι οι εξής:

Απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Το σύνολο των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον α' γύρο. Αν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (β' γύρος), ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποσυνδέονται από τις ευρωεκλογές και θα διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου (οι προσεχείς θα διεξαχθούν στις 13 Οκτωβρίου), ενώ η διάρκεια της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου επανέρχεται στην τετραετία από πενταετία που ήταν με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Η εγκατάσταση των νέων αρχών γίνεται την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από τη διεξαγωγή των εκλογών και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου του τέταρτου έτους.

Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 30%, αντί του 10% που προέβλεπε το αρχικό κείμενο που είχε δοθεί προς διαβούλευση. 

Το πρόσθετο κόστος 

Ένα σημαντικό ποσό πρόσθετου κόστους θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες από τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα το πρόσθετο αυτό κόστος προκύπτει από:
  • Την αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές.
  • Την μείωση της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου που επανέρχεται στην τετραετία από πενταετία που ήταν με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».
  • Την δυνατότητα προσαύξησης έως και 30%, αντί του 10% που προέβλεπε το αρχικό κείμενο, στον αριθμό των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων.
Φυσικά, το πρόσθετο αυτό κόστος θα επιβαρύνει τους υπερ-φορολογούμενους πολίτες! Αλλά αυτό, στις αποφάσεις των κυβερνώντων, 
βαρύνει λιγότερο σε σχέση με τις όποιες εκλογικές τους σκοπιμότητες...

Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου