3 Σεπτεμβρίου 2018

Wikileaks: Η ΠΓΔΜ θα δεχόταν από το 2008 το «Βόρεια Μακεδονία»

Η ΠΓΔΜ ήταν διατεθειμένη να δεχτεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφάλιζε την αναγνώριση της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας ήδη από το 2008, όπως προκύπτει από τηλεγράφημα της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια που έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος WikiLeaks.

Το τηλεγράφημα ουσιαστικά αποκαλύπτει ως οι κύριοι διαπραγματευτικοί στόχοι της ΠΓΔΜ δεν άλλαξαν ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία και επιτεύχθηκαν σε κάποιο βαθμό με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ειδικότερα, το εμπιστευτικό έγγραφο της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008 παρουσιάζει τα συμπεράσματά της από τις επαφές με τη σκοπιανή ηγεσία, τον πρόεδρο Τσερβενκόφσκι και τον πρωθυπουργό Γκρουέφσκι.

Το τηλεγράφημα τιτλοφορείται «Μακεδονία/Ελλάδα: Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας».

Η κ. Μιλοβάνοβιτς στην εισαγωγή του τηλεγραφήματός της αναφέρει τα «Στοιχεία της Συμφωνίας»:

Η πρεσβεία στα Σκόπια εκτιμά ότι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που ανοίγει το δρόμο για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ η “μακεδονική” κυβέρνηση θα αποδεχόταν τελικά τους ακόλουθους όρους:

Όνομα: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

-Εύρος εφαρμογής: σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και διμερώς με κάθε χώρα που δεν θέλει να κάνει χρήση του συνταγματικού ονόματος. (Αν και δεν το έχουμε συζητήσει ρητώς, πιθανώς οι διεθνείς συμφωνίες να ακολουθούσαν το ίδιο μοτίβο, με τις πολυμερείς να χρησιμοποιούν το νέο όνομα και στις διμερείς να αφήνεται η επιλογή).

Η Μακεδονία θα χρησιμοποιούσε το συνταγματικό της όνομα αναφερόμενη στον εαυτό της, σε διαβατήρια, ετικέτες προϊόντων, στα ΜΜΕ, κτλ.

-Ταυτότητα: Η γλώσσα και η εθνικότητα θα αποκαλούνταν μακεδονική, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει με σιωπηρούς χειρισμούς, ίσως ως ένα συμπληρωματικό παράρτημα σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ή σε κάποιο εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που δεν θα χρειάζεται ελληνική έγκριση.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η εθνικότητά τους θα εξακολουθούσαν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική». 

Το σχετικό εμπιστευτικό έγγραφο: 


Αντιδράσεις στον απόηχο των αποκαλύψεων των Wikileaks 

Μητσοτάκης: Τσίπρας, Καμμένος, Κοτζιάς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια 

Συγκεκριμένα ο 
πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του αναφέρει:

«Η σημερινή αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους “Βόρεια Μακεδονία” και οι κάτοικοί τους "Μακεδόνες" που μιλούν τη δήθεν “Μακεδονική” γλώσσα, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες.

Ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου: Η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία». 


Κοτζιάς: Ο Γκρούεφσκι παρίστανε ότι αποδέχεται έναν συμβιβασμό

Απαντώντας στην τοποθέτηση Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Γκρουέφσκι παρίστανε ότι αποδεχόταν έναν συμβιβασμό κοροϊδεύοντας τον διεθνή παράγοντα», «παράσταση την οποία επιβραβεύει η ΝΔ». 

Κατηγορεί μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη ότι «υιοθετώντας τις απατηλές διαβεβαιώσεις του κυρίου Γκρούεφσκι δείχνει το πως συμπορεύεται με τον άνθρωπο που διεκδικούσε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Σκοπιανός».

ΣΥΡΙΖΑ: Οψιμος «Μακεδονομάχος» ο κ. Μητσοτάκης

Ανακοίνωση, με αφορμή τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης «έχει γίνει πια τελείως προβλέψιμος».

Τώρα που κατέρρευσαν τα διάφορα καταστροφολογικά σενάρια στο πεδίο της οικονομίας, είναι αναμενόμενο ότι θα προσπαθούσε να εμφανιστεί, για μια ακόμα φορά, ως όψιμος «μακεδονομάχος», εξαιτίας της επικείμενης παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σε λίγες μέρες», τονίζει η Κουμουνδούρου και προσθέτει:

«Μικρή σημασία έχει ότι ξέθαψε μια παλαιότερη διαρροή των WikiLeaks, κι ότι στα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα η τότε ηγεσία της ΠΓΔΜ επεδίωκε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα για εσωτερική χρήση. Άλλωστε, τι αξία έχει για τον κ. Μητσοτάκη η αλήθεια, μπροστά σε μια βαρύγδουπη δήλωση;» 

Πηγή: kathimerini.gr 

Σχετική ανάρτηση:
Υπογράφηκε στις Πρέσπες η συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ (17.06.2018)






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου