30 Μαΐου 2019

ΧΑ: Σε υψηλό 12μήνου με άνοδο 3,19%

Υψηλά κέρδη κατέγραψαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) με την αγορά να διασπά έντονα ανοδικά τα επίπεδα των 800 μονάδων, κλείνοντας σε νέα υψηλά 12 μηνών, καθώς συνεχίζεται το μετεκλογικό ράλι ανόδου που αρχίζει πλέον να λαμβάνει πανηγυρικές διαστάσεις.

Από τη Δευτέρα η χρηματιστηριακή αγορά έχει ήδη καταγράψει συνολικά κέρδη 11,79%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση στο το ΧΑ έχει αυξηθεί κατά 4,112 δισ. ευρώ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, σημειώνοντας άνοδο 3,19%, έκλεισε σήμερα Πέμπτη (30.5.2019) στις 818,33 μονάδες που είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 11ης Μαΐου 2018. Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε οι δείκτης των Τραπεζών (+6,61%). Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα κέρδη του Γενικού δείκτη από την αρχή του έτους πλέον ξεπερνούν το 33%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σήμερα στα 130,959 εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 24,758 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 20,111 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Στο ταμπλό, υπεραπέδωσαν σήμερα οι μετοχές της ΔΕΗ και της Πειραιώς. Συγκεκριμένα, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς (+14,75%), της ΔΕΗ (+14,72%), της Ελλάκτωρ (+7,40%), της Εurobank (+6,22%), της Alpha Bank (+5,26%), της Εθνικής (+4,91%), της ΕΧΑΕ (+4,43%) και της Motor Oil (+4,10%).

Το κάλο κλίμα στο ΧΑ μεταδίδεται πλέον και στην αγορά ομολόγων όπου οι αποδόσεις τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπρόθεσμων τίτλων, αγγίζουν νέα ιστορικά χαμηλά. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,044%. Η αγορά δεν αφήνει αμφιβολίες ότι επικροτεί την πολιτική αλλαγή που διαφαίνεται ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι Επαγγελματίες του χώρου, έστω και με “αστερίσκους”, σύμφωνα με το euro2day.gr. Ασφαλώς υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι, που σπεύδουν να επισημάνουν ότι η ανοδική κίνηση της Αγοράς έχει “γερές πλάτες”, δηλαδή ρευστότητα που περιμένει να τοποθετηθεί με “φρέσκα” κεφάλαια, αναζητώντας “επενδυτικές ευκαιρίες”, εκτός Τραπεζικού κλάδου, κάτι μάλλον πρωτόγνωρο κατά την τελευταία 4ετια.

“Η συνεχιζόμενη εμπορική κόντρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, οδηγεί σε αναταράξεις τις Διεθνείς Αγορές. Επομένως, η δυνατότητα αυτονόμησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα τεθεί υπό δοκιμασία, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν την προέλευση αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στο ΧΑ”, ανέφερε σήμερα το πρωί η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Συνεχίζουμε λοιπόν να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι σε σχέση με το ΧΑ, ακολουθώντας την ανοδικό momentum που έχει διαμορφωθεί. Δεν ξεχνούμε τη συνεχιζόμενη εμπορική κόντρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα που οδηγεί σε αναταράξεις τις Διεθνείς Αγορές.

Χρησιμοποιούμε στρατηγικές κυλιομένων “profit taken”, έχοντας υπόψη μας την πιθανότητα μιας τεχνικής διόρθωσης. Όμως δεν λησμονούμε την ρήση του Michael Price (επιτυχημένου μεγαλο-επενδυτή & Fund Manager) ότι "το εγκληματικότερο επενδυτικό λάθος είναι να παίρνεις τα κέρδη σου γρήγορα και τις ζημιές σου αργά".

Takis Ant / afirimeno.com
Με στοιχεία από capital.gr και euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου