30 Μαΐου 2019

Η αναζήτηση ευθυνών στον ΣΥΡΙΖΑ για την ήττα στις ευρωεκλογές

Πάνω από 4 ώρες κράτησε το απογευμα της Τετάρτης η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και η «ενδοσκόπηση» του ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα ήταν βαρύ αλλά χαράχτηκε η στρατηγική για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και έμειναν τα σπαθιά στα θηκάρια. Ομως, το καζάνι βράζει...

Συμφωνήθηκε να μη διαρρεύσει τίποτε από όσα ειπώθηκαν στους τέσσερις τοίχους της Κουμουνδούρου, παρά μόνο όσα ήθελαν να βγουν στο φως. Από όσα λοιπόν διέρρευσαν, συζητήθηκε και το «αφήγημα» στο δρόμο προς τις εκλογές με βασικούς άξονες: Την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, την περιγραφή στον ελληνικό λαό του προγράμματος της επόμενης τετραετίας, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με ενίσχυση των επενδύσεων και την ενίσχυση των θεσμών και του κοινωνικού κράτους.

Υπάρχει όμως, σύμφωνα με δημοσίευμα στο in.gr, και η εσωκομματική γκρίνια, τα αλληλοκαρφώματα και η αναζήτηση ευθυνών για το εκλογικό Βατερλώ. Κάποιοι κατηγορούν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο γιατί διέλυσε με τους φόρους τη μεσαία τάξη και εκείνη στην κάλπη τους τιμώρησε. Αλλοι σήκωσαν τους τόνους κατά των Πολάκη, Παππά και Τζανακόπουλου για το ύφος (και το ήθος) της διακυβέρνησης που επέλεξαν. Αλλοι πάλι κατηγορούν τον ίδιο τον Τσίπρα γιατί ξεγελάστηκε από συνεργάτες του και πήγε με εντελώς λανθασμένο τρόπο στις κάλπες.

Γενικώς, όλοι αναζητούν κάποιους να ρίξουν το φταίξιμο, μιας και η λογική «φταίει ο λαός που δεν μας κατάλαβε» ή «φταίει ο κόσμος που δεν αντιλαμβάνεται τι είναι ο Μητσοτάκης», δεν φαίνεται να περνά.

Την άποψη πάντως ότι οι πολίτες δεν αντιλήφθηκαν το έργο του ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό επήλθε αυτή η ήττα στην κάλπη διατύπωσε και η εκπρόσωπος του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ρ/σ «Στο Κόκκινο». Κατά τη γνώμη της το πρόβλημα ήταν ότι ο λαός δεν κατάλαβε: «Επειδή υλοποιήσαμε και πολιτικές μνημονιακές οι οποίες δεν ήταν δικές μας και οι οποίες είχαν και αυτές βάρη στους πολίτες, ακόμα και η έξοδος από τα μνημόνια και τα θετικά μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν μετά τον Αύγουστο, οι θετικές επιπτώσεις τους δεν έχουν γίνει ακόμα αντιληπτές σε μια μεγάλη μάζα του πληθυσμού» είπε.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο στυλοβάτης της Συμφωνίας των Πρεσπών, είχε διαφορετική άποψη: «Τι μάς είπαν; Φταίει δηλαδή ο λαός, που δεν κατάλαβε; (…) Δεν είναι τρόπος συμπεριφοράς απέναντι στον κόσμο! (…) Χρειάζεται αλλαγή ρότας, να πάνε στην άκρη ορισμένοι, που είναι δίπλα στον πρωθυπουργό! Μόνο ο λαός έκανε λάθος; Αυτοί που έκαναν λάθος εκτιμήσεις δεν θα αναλάβουν τις ευθύνες τους;» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης από την πλευρά, άσκησε μεν κριτική σε ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, κράτησε ωστόσο χαμηλούς τόνους ώστε να μην πυροδοτήσει εντάσεις. «Κάποια κυβερνητικά στελέχη δεν ήταν «μετρημένοι και νουνεχείς» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι μεταξύ των αιτιών ήταν η συνέχιση της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο μετά τον Αύγουστο του 2018 καθώς και η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς είναι μία σχολή από μόνος του καθώς η ανάλυσή του για αίτια της συντριβής είναι πραγματικά από… άλλο πλανήτη. «Δεν τελεσφόρησε η μάχη για την ανάδειξη των πραγματικών διλημμάτων και δεν πείστηκαν όλοι οι πολίτες ότι είναι τόσο κρίσιμες αυτές οι εκλογές με αποτέλεσμα να μην ψηφίσουν» απεφάνθη ο Νίκος Παππάς. Αφού λοιπόν απέδωσε την ήττα στην αποχή των… ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον κόσμο να διαβάζει – όπως είπε – πίσω από τις γραμμές, να κρίνει προγράμματα, να μην ξεχνά.

Τέλος, στον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, που παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί, «χρεώνεται» και η σπουδή για το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς εκ του αποτελέσματος πολλοί θεωρούν ότι έγινε γρήγορα και με φθαρμένα πρόσωπα. Επίσης, η δήλωση του υπουργού Επικρατείας, προ των ευρωεκλογών, ότι «το ΚΙΝΑΛ στο τέλος δεν θα βρίσκει την ψήφο του», χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως αλαζονική, καθώς δεν ήχησε καθόλου καλά στα αυτιά των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Μια ...ωραία ατμόσφαιρα λοιπόν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μια εμφανής προσπάθεια να παραμείνουν τα μαχαίρια στα θηκάρια μέχρι νεωτέρας.

Takis Ant /afirimeno.com
Με στοιχεία από in.gr και protothema.gr
Το σκίτσο είναι του Αρκα.

Σχετική ανάρτηση: Κάποια λάθη του Τσίπρα που οδήγησαν στην ήττα τον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου