30 Μαΐου 2019

Ενωση Εισαγγελέων: Απαξιωτική για την Δικαιοσύνη η πολιτική αντιπαράθεση

Aπαξιωτική για την ανεξαρτησία και το κύρος της δικαιοσύνης θεωρεί η Ενωση Εισαγγελέων την πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο την επιλογή της ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια και τάσσεται υπέρ της ευρύτερης δημοκρατικής νομιμοποίησης και πολιτικής συναίνεσης, που όπως αναφέρει «θωρακίζει τη δικαστική ανεξαρτησία». 

Εντωμεταξύ ο υπουργός Δικαιοσύνης, απευθύνοντας επιστολή στον Πρόεδρο της ΝΔ, ζητά συναίνεση με την αξιωματική αντιπολίτευση στο θέμα της αλλαγής ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια, πρόταση που η ΝΔ απορρίπτει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων, με σημερινή ημερομηνία, έχει ως εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος με αφορμή

– την απαξιωτική για την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από την παρούσα κυβέρνηση ή την επόμενη λόγω της αναγγελθείσας προκήρυξης πρόωρων εκλογών και
 τα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία αβάσιμα υποστηρίζεται ότι καταβάλλεται προσπάθεια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να διευκολύνει με την παραίτησή της, πριν τη λήξη της θητείας της, την επιλογή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από την παρούσα κυβέρνηση, συνδέοντας αυτή της την ενέργεια με ανύπαρκτα ωφελήματα που δήθεν έχει λάβει συγγενικό της πρόσωπο

– καλεί τους εκπροσώπους του πολιτικού αλλά και του δημοσιογραφικού κόσμου να παύσουν να προσβάλουν τη δικαιοσύνη και τους ταγούς της προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων και

– υποστηρίζει κάθε επιλογή για την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων που θα διασφαλίζει την ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και πολιτική συναίνεση και θα θωρακίζει τη δικαστική ανεξαρτησία, ως κεντρικό πυλώνα της δημοκρατίας. 

Πηγή: enosieisaggeleon.gr

Καλογήρου προς Μητσοτάκη: Με συναίνεση η αλλαγή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη

Συναίνεση με την αξιωματική αντιπολίτευση στο θέμα της αλλαγής ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια ζητά ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου απευθύνοντας επιστολή στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η εξέλιξη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική μετά τις πληροφορίες για παρέμβαση και του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς το θέμα της επιλογής νέας ηγεσίας, ενώ η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει, είχε πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων σε πολιτικό, νομικό και συνταγματικό επίπεδο.

Ειδικότερα στην επιστολή αυτή αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
«... σας εκφράζω τη βούληση της Κυβέρνησης, να επιλεγούν ο επόμενος Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι τρεις Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τιμώντας έτσι τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν ήδη προεπιλεγεί, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στο συνταγματικό αυτονόητο του σεβασμού μας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».

Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή"

Αρνητική απάντηση της ΝΔ στην πρόταση Καλογήρου 

Αρνητικά απάντησε η Νέα Δημοκρατία στην πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης για «συναινετική» λήψη αποφάσεων σχετικά με τις αλλαγές στην κορυφή της Δικαιοσύνης. Σε επιστολή του προς τον κ. Καλογήρου, ο αρμόδιος τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρει:

«... Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. Με τα δεδομένα αυτά ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση...».

Απάντηση Καλογήρου για την άρνηση της ΝΔ

Απάντηση στην άρνηση της Νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρόταση συναινετικής επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, όπου επισημαίνει ότι «Δυστυχώς, το προσκλητήριο ωριμότητας που απηύθυνα σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση απορρίφθηκε». Και προσθέτει:

«Διαψεύδονται έτσι οι ελπίδες του νομικού κόσμου και των δικαστικών ενώσεων, που φάνηκε να το επικροτούν, από την αλαζονεία της ΝΔ που συμπεριφέρεται λες και έχουν ήδη διενεργηθεί και έχουν ήδη κερδηθεί οι επερχόμενες εθνικές εκλογές, προσβάλλοντας εντέλει τον ίδιο τον ελληνικό λαό».

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου