24 Οκτωβρίου 2012

Ευθύνες στο ΣΔΟΕ από τον Γ. Παπακωνσταντίνου για τη "λίστα"

"Το ΣΔΟΕ ήταν επιβεβλημένο και να κάνει έρευνα και να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις", ανέφερε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καταθέτοντας σήμερα Τετάρτη (24.10.12) για το θέμα της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ.

Kατά την κατάθεσή του, ο κ. Παπακωνσταντίνου καταλόγισε ολιγωρία στο ΣΔΟΕ λέγοντας πως ήταν υποχρεωμένο να προχωρήσει σε ελέγχο της λίστας Λαγκάρντ, χωρίς να περιμένει καμία πολιτική εντολή.

"Το ΣΔΟΕ ήταν επιβεβλημένο και να κάνει έρευνα και να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις. Στις 25 Ιανουαρίου συγκάλεσα σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών. Ο νομικός σύμβουλος ήταν κατηγορηματικός ότι τα στοιχεία μπορούσαν και έπρεπε να αποτελέσουν βάση φορολογικού ελέγχου. Συνεπώς το ΣΔΟΕ ήταν υποχρεωμένο να ελέγξει αυτού του είδους τις πληροφορίες", τόνισε ο πρώην υπουργός, σημειώνοντας ότι το ΣΔΟΕ "δεν πρέπει να περιμένει πολιτικές εντολές για να κάνει ή να μην κάνει ελέγχους", καθώς έχει υπηρεσιακή αυτονομία. "Εγώ έδωσα τα στοιχεία για να γίνουν έλεγχοι", επανέλαβε και ενώπιον της Επιτροπής.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Παπακωνσταντίνου στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί αλλοίωσης της αρχικής λίστας. "Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας", ανέφερε και διευκρίνισε πως "έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD". "Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb, γιατί είναι πιο ασφαλές" εξήγησε στη συνέχεια.

Όπως είπε, ο ίδιος έδωσε το usb στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Διώτη. "Το αρχικό υλικό μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω που είναι. Λυπάμαι αλλά δεν ξέρω που είναι", υποστήριξε και πρότεινε "να ζητήσουμε να ξανασταλεί από την Γαλλία η λίστα για να σταματήσει η σπέκουλα".

__________________

Πηγή: Naftemporiki.gr

Το σκίτσο είναι του Κώστα Μητρόπουλου.
Σχετικά Άρθρα :Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου