13 Οκτωβρίου 2012

Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε πείσμα της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η Νορβηγική Επιτροπή βράβευσε με το Νόμπελ Ειρήνης την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την Ευρώπη, να κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει όσα έχει επιτύχει... Ταυτόχρονα, αποτελεί μια υπενθύμιση για το τι μπορεί να χαθεί αν η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρρεύσει". Με αυτή την διατύπωση δικαιολόγησε την απονομή του βραβείου ο Θόρνμπγιορν Γιάγκλαντ, πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής.

Στην επίσημη ανακοίνωση της επιτροπής, μεταξύ των άλλων, σημειώνεται ότι η 
Ευρωπαϊκή Ένωση  και οι πρόδρομοί της "επί έξι δεκαετίες και πλέον συνέβαλαν στην προώθηση της ειρήνης και της επανασυμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", ύστερα από δύο παγκόσμιους πολέμους που και αυτοί ξεκίνησαν από τη Γηραιά Ήπειρο.

Όμως στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στους πολέμους της δεκαετίας του ’90 που διέλυσαν την ενιαία Γιουγκοσλαβία, ούτε στους πολέμους των τελευταίων χρόνων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, όπου συμμετείχαν ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ένταξη στην ΕΕ της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, χωρών οι οποίες είχαν υποστεί δικτατορικά καθεστώτα και αναζήτησαν στην ευρωπαϊκή κοινότητα εγγυήσεις για τη στήριξη των νεαρών τους τότε δημοκρατιών.

Την απονομή του βραβείου χαιρέτισαν πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί. Μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο βρήκε στην απονομή του βραβείου την επιβεβαίωση ότι "ακόμη και σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η Ε.Ε. παραμένει πηγή έμπνευσης" λόγια που ηχούν κάπως περίεργα στους λαούς του Ευρωπαϊκού νότου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι χαρακτήρισε την ΕΕ σαν "τον μεγαλύτερο ειρηνοποιό στην παγκόσμια ιστορία".

Γενικότερα οι διεθνείς αντιδράσεις ήταν αντιφατικές. Χαρακτηριστικά οι New York Times έγραψαν στην ιστοσελίδα τους ότι "η βράβευση εξέπληξε ανθρώπους που επεσήμαναν τα βαθιά ρήγματα ανάμεσα στη Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά έθνη, λόγω της εμμονής του Βερολίνου στα μέτρα λιτότητας που έχουν πλήξει πολλούς Ευρωπαίους, ιδίως στην Ελλάδα και την Ισπανία".

Απαντώντας σε παρόμοιες ενστάσεις ο πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής, απέδωσε την ευθύνη για την παγκόσμια οικονομική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας ότι "η κρίση ξεκίνησε από τη Lehman Brothers και όχι από την Ευρώπη".

Πάντως πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι Νορβηγοί έχουν χιούμορ: Έδωσαν το Νόμπελ στην ΕΕ, ενώ οι ίδιοι δυο φορές στο παρελθόν έχουν απορρίψει (σε ισάριθμα δημοψηφίσματα) την ένταξη της χώρας τους στην 
Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου