31 Ιανουαρίου 2013

Μετανάστες Αφανείς Ήρωες

Ίσως να τους ξεχάσαμε κιόλας. Εξάλλου, δεν ήταν παρά δυο-τρεις νεαροί Πακιστανοί μετανάστες, που σκοτώθηκαν γιατί έσπευσαν να βοηθήσουν τους παγιδευμένους επιβάτες ΙΧ, στις ράγες του τραίνου στο Κρυονέρι. Τι και αν μας απέδειξαν με το πιο βαρύ τίμημα που μπορεί να πληρώσει κανείς, με τη ζωή τους, ότι το μεγαλείο της ανθρώπινης αυτοθυσίας δεν γνωρίζει χρώμα, φυλή και καταγωγή. Ας θυμηθούμε όμως σύντομα το γεγονός:

Ήταν 12.33 το μεσημέρι της 6ης Απριλίου 2012 στο ύψος του Κρυονερίου, μεταξύ των σταθμών Δεκελείας και Αγίου Στεφάνου, σε σημείο όπου η σιδηροδρομική γραμμή είναι κλειστή και δεν υπάρχει διάβαση για οχήματα. Εκεί ακριβώς ΙΧ αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ζευγάρι ηλικιωμένων, επεχείρησε να περάσει τις γραμμές του τρένου. Όμως στο σημείο εκείνο οι τροχοί του ΙΧ κόλλησαν στη σιδηροτροχιά. 

Τρεις Πακιστανοί που αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί, έτρεξαν να βοηθήσουν. Οι δυο από αυτούς άρχισαν να σπρώχνουν το αυτοκίνητο. Τη στιγμή εκείνη διέρχονταν αμαξοστοιχία Intercity, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκης - Αθήνας. Ο μηχανοδηγός δεν πρόλαβε να την ακινητοποιήσει έγκαιρα με αποτέλεσμα να προσκρούσει το τρένο πάνω στο ακινητοποιημένο όχημα και να παρασύρει τους δύο αλλοδαπούς. Όχι μόνο οι δυο ηλικιωμένοι επιβάτες του ΙΧ έχασαν τη ζωή τους, αλλά και οι δύο από τους τρεις νεαρούς συνανθρώπους τους, που είχαν σπεύσει σε βοήθεια.

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τους δύο Πακιστανούς που σκοτώθηκαν (τους Hamayun Anwar και Wakar Ahmed, ηλικίας 18 και 32 ετών αντίστοιχα) για υπέρτατη πράξη αυτοθυσίας.

Τι γίνεται όμως σήμερα, σχεδόν 10 μήνες μετά, με τον τρίτο τον 32χρονο Μασαούντ που γλύτωσε;

Απλώς παραμένει... στην "γκρίζα ζώνη" της αδιαφορίας. Εκτός από το σοκ που του προκάλεσε ο θάνατος των συμπατριωτών και φίλων του, έχοντας κληρονομήσει και ένα τραύμα στο πόδι, περιμένει. Μέχρι σήμερα περιμένει να συζητηθεί το αίτημα ασύλου που έχει καταθέσει...

Ο Μασαούντ, όμως, ήταν κι αυτός εκεί.

_______________
Πηγές:
www.tovima.gr 
www.protothema.gr 
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου