10 Φεβρουαρίου 2013

Δ. Χριστόφιας: Το κούρεμα του ελληνικού χρέους έριξε την Κύπρο σε κρίση

Στην αποχαιρετιστήρια παρέμβασή του, προχθές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Δημήτρης Χριστόφιας αφού κατ’ αρχήν επεσήμανε τις ευχάριστες αλλά και πικρές εμπειρίες, που αποκόμισε τα πέντε τελευταία χρόνια ως αρχηγός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρθηκε στη συνέχεια στην κρίση στην Κύπρο, σχετικά με την οποία δήλωσε:

«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους από εμάς τους ιδίους, στοίχισε στην Κύπρο 5 σχεδόν δις ευρώ, και έριξε, δυστυχώς, τη χώρα μας στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης. Τα λέω αυτά χωρίς να σημαίνει ότι οι τραπεζίτες στο τόπο μας είναι άμοιροι ευθύνης. Όπως και άλλες χώρες, μετά από αυτά τα γεγονότα, η Κύπρος υποχρεώθηκε να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, που εμείς οι ίδιοι χαρακτηρίζουμε ως μηχανισμό αλληλεγγύης της Ένωσης προς τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που εξακολουθεί να μας ταλανίζει. Η Κύπρος, δεν ζητά χαριστικά βοήθεια. Ζητούμε δάνειο το οποίο θα αποπληρώσουμε ανταποκρινόμενοι στο έπακρο στις υποχρεώσεις μας.

Τι συναντήσαμε όμως; Αντί της κατανόησης και της αλληλεγγύης, γίναμε θύματα διαβολής, αποδεδειγμένης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, δυσφήμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας με εργαλείο τις ρωσικές καταθέσεις στο νησί, οι οποίες κατόπιν ενδελεχών ερευνών από εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς, καταδεικνύεται ότι νόμιμα έχουν γίνει στην Κύπρο. Δυστυχώς, αυτή η εκστρατεία συνεχίζεται ακόμα, πράγμα που ζημιώνει όχι μόνο την Κύπρο αλλά και την Ευρωζώνη και την Ένωση γενικότερα. Πρέπει να ομολογήσω ότι το γενικότερο αίσθημα ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στον Κυπριακό Λαό είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό κατατρεγμό. Θλίβομαι ειλικρινά για αυτή την κατάσταση και φεύγω πικραμένος. Η Κύπρος εφαρμόζει Μνημόνιο, χωρίς να έχει υπογράψει Μνημόνιο και υπόκειται ο κυπριακός λαός σε μεγάλες θυσίες.

Η Ένωσή μας ή κάποια μέλη από την Ένωσή μας, μας έχουν παραπέμψει στη Ρωσική Ομοσπονδία για να συμβάλει στη δανειοδότηση της Κύπρου. Προς τούτο συνεργαστήκαμε στενά με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι ο Πρόεδρος Πούτιν μας έχει διαβεβαιώσει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνδράμει στη δανειοδότηση της Κύπρου υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η δανειοδότηση θα στηριχθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».


Σχετικά με τις τυχόν ευθύνες της δικής του Προεδρίας για την οικονομική κρίση και τα όποια λάθη ή παραλείψεις της Κυπριακής Κυβέρνησης κατά τα τελευταία χρόνια καμιά αναφορά από τον κ. Δ. Χριστόφια δεν έγινε.

__________________
Πηγή: www.kathimerini.gr της 8.2.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου