10 Φεβρουαρίου 2013

Κ. Σημίτης: Χρειάζεται και νέο "κούρεμα" το χρέος

"Η χώρα χρειάζεται μια νέα αναδιάρθρωση. Η μείωση του χρέους δεν είναι ρεαλιστική χωρίς αναδιάρθρωση με τη συμμετοχή των θεσμικών πιστωτών", είναι μια από τις βασικές προτάσεις του κ. Κ. Σιμήτη, μέσω της προχθεσινής συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. 
Επισημαίνει ακόμη πως "η κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα κινδυνεύει εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση".

Εκφράζει την άποψη ότι υπάρχει απογοήτευση σε ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας για την οικονομική κατάσταση, καθώς επικρατεί η αίσθηση ότι καταστρέφεται το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς και περιγράφει το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται τελευταία στην Ελλάδα.

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι στη χώρα μας επιδεινώνεται η ποιότητα της δημοκρατίας: "Δεδομένου ότι η χρήση βίας από εκείνους που διαμαρτύρονται θεωρείται επιτρεπτή από την κοινωνία, οι δικαστές απεργούν, αν και αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώνουν τη δραστηριότητά τους στο νόμιμο επιτρεπτό επίπεδο".

Αναφέρει επίσης ότι "η Ελλάδα και η Γερμανία οφείλουν να συνεργαστούν", μη δίνοντας σημασία σε δηλώσεις που πυροδοτούν ένταση. Απευθυνόμενος δε στην Ε.Ε., ο Κ. Σημίτης υπογραμμίζει το γεγονός ότι δεν αντέδρασε έγκαιρα στην κρίση, ότι παρέμεινε απλός θεατής των εξελίξεων και αρχικά απέφυγε να λάβει δράση.

Επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή, επισημαίνοντας ότι η τότε συντηρητική κυβέρνηση ακολούθησε το 2004 μια λαϊκίστικη πολιτική δαπανών υπό το σύνθημα "Εμείς δίνουμε περισσότερα από τους άλλους". Έτσι το πελατειακό σύστημα βίωσε μια νέα άνθηση, το κράτος διόρισε περισσότερα από 150.000 άτομα, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε πεντέμισι χρόνια κατά 130 δισ. ευρώ, από 95,4% του ΑΕΠ το 2003 σε 129,4% στα τέλη του 2009.

Τέλος όταν ερωτάται τέλος ο κ. Σημίτης αν, όταν είχε εισαγάγει τη χώρα στο ευρώ, είχε φανταστεί ότι η Ελλάδα θα έφτανε σ' αυτό το σημείο, αποφεύγει την ευθεία απάντηση και υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια της δικής του πρωθυπουργίας η χώρα βίωσε οικονομική και κοινωνική πρόοδο.

______________
Πηγή: www.ethnos.gr της 9.2.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου