24 Μαρτίου 2013

Εντυπωσιακή μείωση των τροχαίων το 2012

Να και μια από τις ελάχιστες θετικές συνέπειες της κρίσης: Η μεγάλη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων το 2012.

Ο βασικότερος λόγος, σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης όπως αναφέρει η Καθημερινή σε σχετικό άρθρο της, είναι οι περιορισμένες μετακινήσεις με Ι.Χ. σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αισθητά περιορισμένες είναι πλέον οι μετακινήσεις με Ι.Χ. ανά την επικράτεια, ενώ περισσότεροι από 612.000 οδηγοί έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους για να γλιτώσουν τα τέλη κυκλοφορίας και τα λοιπά έξοδα. Η μείωση καταγράφεται σε όλες τις κατηγορίες των συμβάντων, όπως τροχαία με νεκρούς, βαριά τραυματίες κ.ά. Μάλιστα, για πρώτη φορά από το 1974, όταν ο συνολικός αριθμός νεκρών από τροχαία ήταν 943 άτομα και ο συνολικός αριθμός αυτοκινήτων που κυκλοφορούσαν στους δρόμους μόλις 650.000, τα θύματα είναι λιγότερα από 1.000. Συγκεκριμένα ήταν 976, αλλά με 5 εκατ. οχήματα σε κυκλοφορία.

Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών από τροχαία που έχει καταγραφεί στη χώρα μας ήταν το 1998, όταν 2.229 άτομα άφησαν την τελευταία τους πνοή στους δρόμους.

Επίσης το 2012 τα οχήματα διήνυσαν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερα χιλιόμετρα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ και η αγορά των νέων αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 40% σε σχέση με το 2011.

Μία από τις ελάχιστες παραβάσεις που εμφανίζει αξιοσημείωτη αύξηση είναι ο έλεγχος ΚΤΕΟ, γεγονός που επίσης συσχετίζεται με την οικονομική κρίση.

Μεγάλο πρόβλημα θεωρείται η ύπαρξη μεγάλου αριθμού ανασφάλιστων αυτοκινήτων, που και αυτό συσχετίζεται με την οικονομική κρίση. Οι ερευνητές κάνουν έκκληση στους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος με μέτρα όπως μείωση των ασφαλίστρων, εντατικοποίηση των ελέγχων, ενημέρωση των οδηγών για τις επιπτώσεις σε περίπτωση ατυχήματος.

Μπορεί λοιπόν να αποκτήσαμε σύγχρονους δρόμους και αυτοκινητόδρομους, αλλά ...δεν κυκλοφορούμε πλέον σε αυτούς! Τουλάχιστον μειώθηκαν τα τροχαία.

_________________
Πηγή: http://news.kathimerini.gr/ της 23.3.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου