19 Μαρτίου 2013

Bloomberg: Στα χνάρια της Ισλανδίας οι εξελίξεις στην Κύπρο

Τα προβλήματα στην Κύπρο μπορούν να παρομοιαστούν με εκείνα της Ισλανδίας, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το πρακτορείο, όταν το 2008 η χώρα του Βορρά είχε σταθεί αδύνατο να χρηματοδοτήσει το χρέος που έφτανε 12 φορές το μέγεθος της οικονομίας της.

Επικαλούμενο στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Bloomberg υπενθυμίζει ότι τα περιουσιακά στοιχεία των κυπριακών τραπεζών έφτασαν τα 126,4 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του Ιανουαρίου, επτά φορές δηλαδή το μέγεθος των 18 δισ. ευρώ της κυπριακής οικονομίας, από 78 δισ. ευρώ το 2007.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πριν από τρεις ημέρες η κυπριακή κυβέρνηση να ανακοινώσει μια άνευ προηγουμένου φορολόγηση επί των καταθέσεων, επιδιώκοντας την ευρωπαϊκή βοήθεια μετά την απώλεια των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα ενώ απέτυχε να ανταποκριθεί στις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

«Οι τράπεζες διογκώθηκαν, καθώς συγκέντρωσαν κεφάλαια από πλούσιους ξένους και τώρα το μέγεθος είναι υπερβολικά μεγάλο για να το χειριστεί μόνη της η χώρα», δηλώνει ο Φίλιπ Χέσλερ, αναλυτής ευρωπαϊκών τραπεζών στην Φρανκφούρτη. «Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η Κύπρος».

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι το 2008 το 85% του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ισλανδίας κατέρρευσε – με αποτέλεσμα να αλλάξουν τα πάντα στη χώρα, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες βυθίζοντας την ύψους 13 δις δολαρίων οικονομία της χώρας σε βαθιά οικονομική κρίση, ενώ αρνήθηκε να καλύψει τους Βρετανούς και Ολλανδούς καταθέτες της χρεοκοπημένης τράπεζας Landsbanki Islands hf.

Όπως ακριβώς και στην Ισλανδία, οι επενδυτές στις κυπριακές τράπεζες κυνηγούσαν τους τόκους των καταθέσεων που έμοιαζαν όλο και πιο ελκυστικές καθώς οι αποδόσεις σε άλλα μέρη της Ευρωζώνης μειώνονταν. Τον Ιανουάριο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαίτησε να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το αν η Ρωσία χρησιμοποιεί το νησί ως προορισμό για ξέπλυμα χρήματος. Κύπριοι αξιωματούχοι ωστόσο αρνούνται ότι η χώρα είναι ο παράδεισος του παράνομου χρήματος.

Σύμφωνα με τον οίκο Moody's οι Ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες υπολογίζονται ότι διατηρούν καταθέσεις στην Κύπρο ύψους 31 δις δολαρίων.
Η φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο αυξάνει την ανησυχία ότι παρόμοιος εφάπαξ φόρος θα μπορούσε να επιβληθεί και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ισπανία (όπου περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών υπερβαίνουν το τριπλάσιο της οικονομίας) ή η Ιταλία (όπου οι τράπεζες έχουν περιουσιακά στοιχεία ίσα με πάνω από δυόμιση φορές το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν), προκειμένου να βοηθήσει τη διάσωσή τους, εκτιμά το Αλεξάντερ Φρίντμαν, ανώτατο επενδυτικό στέλεχος στην UBS AG. «Το κούρεμα των καταθέσεων δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, καθιστώντας την ασφάλιση των καταθέσεων μερικώς άχρηστη», συμπληρώνει ο ίδιος. 
_____________
Πηγή: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου