5 Μαΐου 2013

"Bastard and Poor'$", o πρώτος οίκος αξιολόγησης εργοδοτών

Ίσως ήταν κάτι που έλειπε. Ένας οίκος αξιολόγησης των εργοδοτών, σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων. Άρχισε να λειτουργεί πριν από δυο μέρες στην Ιταλία και ονομάζεται «Bastard and Poor'$». 

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ομάδας εργαζομένων και ορισμένες από τις παραμέτρους που εξετάζει είναι: η τήρηση των συμβάσεων εργασίας, οι συνθήκες απασχόλησης, το εργασιακό κλίμα, η εργασιακή ασφάλεια, τα ωράρια εργασίας, οι μισθοί και οι άδειες.

Ο «οίκος» Bastard and Poor'$ (το όνομα προέρχεται από μια αλλοίωση της ονομασίας του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, με την αντικατάσταση της λέξης standard από το bastard που σημαίνει "μπάσταρδος") διαθέτει ιστοσελίδα την bastardandpoors.com όπου εργαζόμενοι και άνεργοι καλούνται να παραθέσουν (και ανώνυμα) τις προσωπικές τους μαρτυρίες και όσοι εργάζονται μπορούν εάν το επιθυμούν να αξιολογήσουν την συμπεριφορά του εργοδότη τους.

Η βαθμολόγηση του οίκου ξεκινά από το Α και φτάνει ως το F, υιοθετώντας μια κλίμακα παρόμοια με αυτή των γνωστών οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (Moody’s, Standard & Poor’s, Fitch Ratings), που τόσο επηρέασαν την διεθνή οικονομική πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια.

Οι δημιουργοί του Bastard and Poor'$ ευελπιστούν πως οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, θα προσπαθήσουν να αποφύγουν μια τυχόν "αρνητική αξιολόγηση" και ενδεχομένως θα σεβασθούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων τους.

Ανάμεσα στις πρώτες μαρτυρίες ξεχωρίζει το γεγονός ότι σε πολλές επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται στους εργαζόμενους να κάνουν τα προβλεπόμενα διαλείμματα τους διότι "βλάπτουν την παραγωγικότητα" σε σημαντικό βαθμό.

"Το όριο ανάμεσα στην απασχόληση και την εκμετάλλευση, στην φάση που περνάμε, είναι όλο και πιο δυσδιάκριτο. Το διαδίκτυο παρέχει, τουλάχιστον μια έμμεση προστασία", σχολίασε η ιταλική τηλεόραση RAI, που μετέδωσε την είδηση.

_______________
Πηγές: http://www.imerisia.gr και http://www.tanea.gr στις 3.5.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου