13 Μαΐου 2013

Χωματερή μεταμορφώνεται σε φυσικό πάρκο.

 Σύμφωνα με δημοσιεύματα «Υπάρχουν 396 χωματερές στην Ελλάδα που παραμένουν ανοιχτές. Γι αυτές έχουν δοθεί χρήματα από το ΕΣΠΑ προκειμένου να κλείσουν και να αποκατασταθούν». Από τις χωματερές αυτές οι 78 είναι ενεργοί ΧΑΔΑ, ενώ οι υπόλοιποι 318 είναι ανενεργοί ΧΑΔΑ προς αποκατάσταση. 

Μια ιδέα, από τις πολλές που υπάρχουν για την αποκατάσταση των ανοιχτών χωματερών, μας δίνει εκείνο που πρόσφατα συνέβη στο Λονδίνο. Εκεί, που για μισό αιώνα συγκεντρώνονταν σκουπίδια, σήμερα υπάρχει ένα υπέροχο φυσικό πάρκο.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο στη συνέχεια, από το σημερινό in.gr : 

Αναδημοσίευση:
 
Μεγάλη χωματερή του Λονδίνου μεταμορφώνεται σε φυσικό πάρκο 

Μια περιοχή σχεδόν 500 στρεμμάτων στο δέλτα του Τάμεση μοιάζει να έχει επιστρέψει στη φυσική της κατάσταση, βρίσκεται όμως πάνω στη χωματερή που συγκέντρωνε επί μισό αιώνα τα σκουπίδια από έξι περιφέρειες του Λονδίνου.

To Φυσικό Πάρκο του Μάκινγκ, μια έκταση 485 στρεμμάτων στη βόρεια όχθη του δέλτα ανατολικά του Λονδίνου, εγκαινιάστηκε επίσημα από τον σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, βρετανό τηλεοπτικό φυσιοδίφη και επίτιμο πρόεδρο του The Wildlife Trusts, μιας ομοσπονδίας 47 τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Η χωματερή καλύφθηκε από ένα στρώμα χώματος βάθους έως και 30 μέτρων, και έχει πλέον μεταμορφωθεί σε λιβάδια, δασωμένες περιοχές, λίμνες και καλαμιώνες, βιοτόπους που προσελκύουν σπάνια είδη όπως o κορυδαλλός, οι έχιδνες και πολλά έντομα.

«Αυτή είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία του δέλτα του Τάμεση» σχολίασε στα εγκαίνια ο Ατένμπορο.

«Η περιοχή αυτή είχε τα πάνω και τα κάτω της. Αυτή η θαυμάσια φυσική περιοχή βρίσκεται εκεί όπου υπήρχαν κάποτε 230 οικισμοί Σαξόνων. Έκτοτε όμως ήρθαν εδώ τα σκουπίδια από έξι διοικητικές περιφέρειες του Λονδίνου» ανέφερε.

Εκπρόσωπος της Cory Environmental, της εταιρείας στην οποία ανήκει η χωματερή, ανέφερε από την πλευρά του ότι τα οικιακά απορρίμματα του Λονδίνου εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να μεταφέρονται με πλοιάρια στον Τάμεση.

Σήμερα όμως καταλήγουν σε μονάδα επεξεργασίας που παράγει αρκετή ενέργεια για 100.000 σπίτια.

______________
Πηγή: http://news.in.gr 13.05.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου