8 Μαΐου 2013

Όταν ο Ν.Κούνδουρος συνάντησε τον Θ.Βέγγο στη Μακρόνησο

Πάνε δυο χρόνια από τότε που ο σπουδαίος και αυτοδίδακτος ηθοποιός Θανάσης Βέγγος, που τόσο γέλιο χάρισε στη μεταπολεμική Ελλάδα, έφυγε από τη ζωή, στις 3.5.2011, σε ηλικία 84 χρονών. 

Δυο μόνο λόγια για το ξεκινημά της καρίερας του, στα ταραγμένα χρόνια του εμφύλιου, όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο κολαστήριο της Μακρονήσου μαζί με χιλιάδες άλλους φαντάρους και πολίτες με αριστερές ιδέες. Εκεί γνωρίστηκε με τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. 

ο Νίκος Κούνδουρος, θυμάται: 

«Το Βέγγο τον γνώρισα στο Μακρονήσι.
Ήμουνα σ' ένα βουνό επάνω και προσπαθούσα να στήσω ένα αντίσκηνο να κοιμηθώ, ανάμεσα στη μάζα του λόχου, στα τέσσερις χιλιάδες αντίσκηνα παρατεταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, ανάμεσα σε τέσσερις χιλιάδες ανθρώπους, τρομαγμένους και κουρασμένους. Πήγα στην κορυφή του βουνού, με την ευλογία της διοίκησης, να στήσω τη σκηνή μου και τη ζωή μου. Κι εκεί που καθόμουνα και χάζευα και κοίταζα πως ν' αρχίσω, μόνος τελείως, μ' ένα αντίσκηνο πεταμένο χάμου, μ' ένα σκεπάρνι και με πασσάλους, βλέπω μια σιλουέτα περίεργη, μέσα σ' αυτές τις φοβερές χλαίνες που μας δίνανε, τις βρώμικες, ξεσκισμένες. Καταφθάνει, κουβαλώντας σανίδια από κιβώτια κι ένα σφυρί. Έφτιαξε κάτι, μια κατασκευή, ένα επίπεδο με τις σανίδες, και μου λέει ξαφνικά: "Συναγωνιστή -ευλογημένη λέξη, που τελικά έχει γίνει ρετσινιά- συναγωνιστή, θα πεθάνεις", λέει. "Το βράδυ κάνει κρύο. Βάλε την κουβέρτα σου πάνω στα σανίδια.." Λέω: "Εσένα τι σε νοιάζει αν πεθάνω εγώ; Κι εσύ θα πεθάνεις". Ούτε γέλασε καν ούτε και δε γέλασε. Πήρε τη διαλυμένη σκηνή κι άρχισε να τη στήνει μέσα στους πασσάλους της. Τον χάζευα, σκεφτόμουνα πως αυτός ή τρελός είναι ή άγιος. Τέλος πάντων, το ίδιο κάνει. Έκανα διάφορες σκέψεις, αφηρημένος και κουρασμένος, αλλά έτσι ξεκίνησε η γνωριμία μου με το Βέγγο.

Ο Νίκος Κούνδουρος (μέση) με το Θανάση Βέγγο (δεξιά) στη Μακρόνησο το 1949  

Τρία υπαίθρια θέατρα χτίστηκαν στη Μακρόνησο από το 1947 μέχρι το 1950. Τα έχτισαν οι ίδιοι οι εξόριστοι για την "ιδεολογική αναμόρφωσή τους" με πέτρες που έσπαγαν μόνοι τους από το βραχώδες έδαφος. 

Έμεινε μαζί μου όλα τα χρόνια της Μακρονήσου. Είχα χρεωθεί την κατασκευή ενός θεάτρου -ήμουν τριτοετής της αρχιτεκτονικής τότε. Πήγα στη διοίκηση και λέω: "Αυτόν το μισότρελο φαντάρο να μου τον δώσετε". Κι έτσι βρέθηκα να φτιάχνω το θέατρο με το Θανάση βοηθό. Στήσαμε τη σκηνή, ανεβάσαμε το πρώτο έργο, και να ο Βέγγος ηθοποιός και να ο Βέγγος πρωταγωνιστής και να ο Βέγγος αγαπημένος ολόκληρου του τάγματος, και να ο Βέγγος η ανακούφισή μας, η λύτρωση μας και το χαμόγελό μας». 

Mετά από θεατρική παράσταση, ναύτης ο Θανάσης Βέγγος, στη Μακρόνησο το 1949


Το 1953 ο Ν. Κούνδουρος δίνει ένα ρόλο στο
Θανάση Βέγγο στη "Μαγική πόλη". Αυτό ήταν το ξεκίνημά του, ο πρώτος του κινηματογραφικός ρόλος.
_______________







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου