29 Μαΐου 2013

Bloomberg: Οι νέοι της Ευρώπης δεν θα δουλέψουν χωρίς ανάπτυξη

Στη λήψη δραστικότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της "επιδημίας της ανεργίας των νέων", όπως χαρακτηρίζει το φαινόμενο, με βασικότερα το "φούσκωμα" της γερμανικής οικονομίας και τη δημιουργία ουσιαστικής τραπεζικής ένωσης, καλεί τη Γερμανία και τον υπουργό Οικονομικών της κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το Bloomberg.

Όπως υποστηρίζει σε βασικό σημερινό του άρθρο το αμερικανικό πρακτορείο, η χθεσινή πρωτοβουλία "αξιέπαινη, πλην καθυστερημένη", δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου, το οποίο, παρά τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει τον τελευταίο καιρό, αποτελεί χρόνιο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Ο κ. Σόιμπλε δεν υπερέβαλε αυτήν την εβδομάδα όταν χαρακτήρισε το φαινόμενο καταστροφικό για την ΕΕ», σχολιάζει το Bloomberg, αναφερόμενο στους "κόκκινους" δείκτες της ανεργίας των νέων που σκαρφάλωσαν τον Μάρτιο στο 59% για την Ελλάδα, το 56% για την Ισπανία και το 38% για την Ιταλία και την Πορτογαλία, όσον αφορά τους νέους ηλικίας 16-24 ετών, απειλώντας «να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στη γενιά που υποτίθεται ότι θα είναι αυτή που θα παράγει ανάπτυξη σε μία γηράσκουσα Ηπειρο».

«Η οργή που προκάλεσε (η υψηλότατη ανεργία των νέων) μπορεί τελικώς να διαρρήξει την ΕΕ και το νόμισμά της», προειδοποιεί το αμερικανικό πρακτορείο.

Οσο για τη χθεσινή πρωτοβουλία, παρά το χαρακτηρισμό της ως "New Deal" (με άμεση αναφορά στις πρωτοβουλίες του αμερικανού προέδρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ τη δεκαετία του ’30 στις ΗΠΑ την περίοδο της Μεγάλης Υφεσης), «είναι φανερό, παρά το γεγονός ότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα, ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν έχει σχέση με αυτό», όπως υποστηρίζει το Bloomberg.

Που βασίζει το επιχείρημά του; Στο γεγονός ότι «ο βασικός κορμός του σχεδίου, αποτελείται από κονδύλια 6 δισ. ευρώ», βγαλμένα μέσα από τον ευρωπαϊκό "κορβανά". «Κάποια από αυτά τα χρήματα (χωρίς να είναι ακόμα σαφές πόσα) θα διοχετευθούν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕ), η οποία με τη σειρά της θα τα χρησιμοποιήσει για τη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Ισπανία, με αντάλλαγμα την εκπαίδευση και πρόσληψη νέων. Μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί επίσης για να διευκολυνθεί η μετακίνηση νέων που αναζητούν εργασία. Ηδη η Γερμανία, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, διαθέτει 30.000 κενές θέσεις μαθητείας, ενώ οργανώνει σε διμερές επίπεδο προσπάθειες εξαγωγής της εκπαιδευτικής της τεχνογνωσίας», επισημαίνει το Bloomberg.

«Ολα τα παραπάνω είναι καλές ιδέες. Ηδη η ΕτΕ ενισχύεται με κεφάλαια ύψους 10 δις. ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης γενικότερα, αρκετά για να αυξηθεί ετησίως ο δανεισμός τα επόμενα τρία έτη κατά 40% φθάνοντας τα 70 δισ. ευρώ. Οσο πιο πολλά, τόσο πιο καλά», σχολιάζει το πρακτορείο, τη στιγμή που «οι τράπεζες σε Ελλάδα και Ισπανία δεν δανείζουν», λόγω αδυναμίας.

«Η κλίμακα ωστόσο είναι πολύ μικρή: οι νέες θέσεις εργασίας που είναι αναγκαίες είναι εκατομμύρια, και αυτή η πρωτοβουλία δεν αρκεί», υποστηρίζει το Bloomberg, εκφράζοντας φόβους ότι το συγκεκριμένο σχέδιο «μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ευρωπαίους πολιτικούς προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή από την αποτυχία διόρθωσης της μακροοικονομικής πολιτικής».

«Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕτΕ, Βέρνερ Χόιερ, προσπάθησε χθες στο Παρίσι να χαμηλώσει τις προσδοκίες», υπογραμμίζοντας κατά το Bloomberg,«το βασικό πρόβλημα: το κόστος δανεισμού της ευρωπαϊκής περιφέρειας». «Μία επιχείρηση στη βόρεια Ιταλία», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το αμερικανικό πρακτορείο, «πληρώνει 2,5% παραπάνω για ένα δάνειο, σε σχέση με την ανταγωνίστριά της λίγο πιο πέρα στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Αυστρία», με αποτέλεσμα να δημιουργείται σαφές πλεονέκτημα για την αυστριακή επιχείρηση, «πρόβλημα που μόνο η τραπεζική ένωση μπορεί να διευθετήσει».

Οπως επισημαίνει εξάλλου το αμερικανικό πρακτορείο, το πρόβλημα της ανεργίας των νέων στην ΕΕ «δεν είναι καινούριο». (Η ανεργία των νέων) « αυξάνεται με γρηγορότερους ρυθμούς από τη γενικότερη ανεργία εδώ και δεκαετίες και πριν την κρίση. Αποτελεί χρόνιο πρόβλημα και η αντιμετώπισή του απαιτεί πολλαπλές λύσεις, όπως γερμανικού τύπου προγράμματα μαθητείας, δανέζικου τύπου εργασιακές πολιτικές για την προώθηση της εκπαίδευσης, βρετανικού τύπου απορρύθμιση κ.ο.κ».

«Καλές είναι οι αποτελεσματικότερες εργασιακές πολιτικές», επισημαίνει ωστόσο το Bloomberg, «αλλά θα χρειαστεί ισχυρότερη ζήτηση και ταχύτερη ανάπτυξη για να πέσει η ανεργία των νέων εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται κανονικά».

«Αν ο Σόιμπλε θέλει πραγματικά να βοηθήσει, τα βασικά πράγματα που πρέπει να κάνει δεν έχουν αλλάξει: (οφείλει) να «φουσκώσει» τη γερμανική οικονομία, ούτως ώστε να δημιουργήσει ζήτηση για τις εξαγωγές στην περιφέρεια, και να δημιουργήσει μία πραγματική τραπεζική ένωση», υποστηρίζει το αμερικανικό πρακτορείο.

Πηγή (αναδημοσίευση από): http://www.tovima.gr 29.05.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου