23 Μαΐου 2013

Οxfam: 14,3 τρισ. ευρώ κρύβονται στους φορολογικούς παραδείσους

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 14,3 τρις. ευρώ (18,5 τρις. δολάριο), που υπερβαίνει το ΑΕΠ όλων των χωρών της ΕΕ μαζί (13 τρις. ευρώ με στοιχεία 2012), υπολογίζει η Οxfam τα "μαύρα" κεφάλαια που κρύβονται στους φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο, offshore και μη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης (που δημοσιεύθηκαν ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούσαν στις Βρυξέλλες τρόπους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής), ακόμα και με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, από αυτά τα 14,3 τρις, οι φορολογικές αρχές θα μπορούσαν να αντλήσουν 121 δισ. ευρώ, ποσό που θα αρκούσε για να εξαλείψει όχι μια, αλλά δυο φορές την ακραία φτώχεια παγκοσμίως, επιτρέποντας σε κάθε άνθρωπο στον πλανήτη να έχει ημερήσιο εισόδημα άνω του 1,25 δολαρίων.

Βάσει στοιχείων από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τα 9,5 από τα 14,3 τρισ. ευρώ είναι τοποθετημένο σε φορολογικούς παραδείσους στην Ευρώπη ή σε κράτη που συνδέονται με αυτή (21 τον αριθμό) όπως το Λουξεμβούργο, η Ανδόρα και η Μάλτα.

Ένα τρίτο του συνολικού ποσού είναι τοποθετημένο «αδήλωτο και αφορολόγητο» στους 10 φορολογικούς παραδείσους που συνδέονται με την Βρετανία (Ανγκουίλα, Βερμούδα, Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, Νήσοι Κέιμαν, Γιβραλτάρ, Γκέρνσεϊ, Νήσος του Μαν, Τζέρσεϊ, Μοντσεράτ και Νησιά Τερκς και Κάικος).

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι να απορεί κανείς που η Oxfam κατηγορεί για υποκρισία τους Ευρωπαίους ηγέτες και ιδίως τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον που πρωτοστατεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής…στα λόγια.
Όπως υπογράμμισε το μέλος της οργάνωσης Έμα Σίρι, «Η Ευρώπη και η Βρετανία δεν μπορούν να παρακολουθούν απαθείς όλο και περισσότερα νοικοκυριά να πέφτουν θύματα της σκληρής λιτότητας τη στιγμή που χάνονται δισεκατομμύρια από τα δημόσια ταμεία...
Αν η ΕΕ δεν συμφωνήσει στην κατάρτιση μαύρης λίστας για τους φορολογικούς παραδείσους και δεν επιβάλει σαφείς κυρώσεις σε αυτούς, τότε το μόνο που θα πάρουμε από τους ηγέτες είναι κούφιες υποσχέσεις…»

____________________
Αναδημοσίευση από http://www.imerisia.gr 22.05.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου