8 Ιουνίου 2013

Blanchard (ΔΝΤ): Χάσαμε χρόνο στην Ελλάδα

Πληθαίνουν οι φωνές, από αρμόδιους παράγοντες, για λάθη, παραλήψεις και καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα, σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης.

Έτσι σήμερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Olivier Blanchard, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο “Radio France Inter” (σύμφωνα με δημοσίευμα στο capital.gr), παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι έχασαν χρόνο κατά την διάρκεια της οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος ήταν η άρνησή τους να μειώσουν το βάρος του χρέους. «Στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν έγιναν με τρόπο ιδανικό, χάθηκε μάλλον αρκετός χρόνος», τόνισε.

«Έπρεπε να ήμασταν πιο πρόθυμοι να επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος στην αρχή, για να δώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, αλλά τότε ακόμα οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες», διευκρίνισε.

Το ΔΝΤ, είχε προτείνει τότε μια αναδιάρθρωση, αλλά οι Ευρωπαίοι ήταν εντελώς αντίθετοι, φοβούμενοι τη μετάδοση των προβλημάτων και σε άλλες χώρες.

Όπως είπε όμως, μια αναδιάρθρωση εκείνη την περίοδο θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η λύση αυτή τελικά επιβλήθηκε ένα χρόνο αργότερα, αλλά ούτε τότε υπήρχε η απαραίτητη αποφασιστικότητα, διευκρινίζει ο Blanchard.

Το χρέος επισημαίνει ότι, συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και για αυτό οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να δανείσουν την Ελλάδα.

«Όταν μια χώρα έχει ένα βάρος εξαιτίας του μη βιώσιμου χρέους θα πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα και να το μειώσει» τόνισε.

__________________
Πηγή: http://www.capital.gr 08.06.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου