21 Ιουνίου 2013

Προς δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις πυροδότησε η αδυναμία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης να φτάσουν σε συμφωνία για το θέμα της ΕΡΤ.

Η ΔΗΜΑΡ φέρεται έτοιμη να αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση, ρίχνοντας την ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας στη ΝΔ και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προσωπικά.


Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται έτοιμο να βάλει σε "παρένθεση" το ζήτημα της ΕΡΤ, με μία συμβιβαστική λύση για τη μεταβατική λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, και να παραμείνει στην κυβέρνηση, υπό νέα προγραμματική συμφωνία, κανόνες λειτουργίας και πρόσωπα.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φάνηκε αποφασισμένος να μην οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και να εξαντλήσει, όσο αυτό είναι δυνατόν, την τετραετία. Οι μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε, δεν μπορούν να προχωρήσουν επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος.


Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η νέα κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από ανασχηματισμό θα στηριχτεί σε δύο κόμματα στη ΝΔ και το ΠαΣοκ.

Ειδικότερα:
Σε δηλώσεις του ο Φώτης Κουβέλης επιβεβαίωσε ότι «στη σύσκεψη δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος αναφορικά με την ΕΡΤ», καθώς και ότι η ΔΗΜΑΡ επανέφερε την πρότασή της για αναδιοργάνωση με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζόμενους, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. «Δεν επήλθε συμφωνία» δήλωσε ο κ. Κουβέλης. 

Ο Ευ.Βενιζέλος ήταν σαφής ότι τάσσεται κατά του ενδεχόμενου των πρόωρων εκλογών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση υπό νέο πλαίσιο, ενώ κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει και αυτή. «Τρύπες στο νερό για να κερδίσουμε φευγαλέες εντυπώσεις», δεν κάναμε και δεν κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Ευ.Βενιζέλος.

Τέλος, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε διάγγελμά του τόνισε ότι δεν θα επιστρέψουμε στο αμαρτωλό παρελθόν, σημειώνοντας παράλληλα πως προέχει να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης. Οι μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε, δεν μπορούν να προχωρήσουν επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος.
«Το μαύρο από τις συχνότητες θα φύγει αλλά στο αμαρτωλό παρελθόν δεν θα επιστρέψουμε. Ο κ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ επέλεξαν να μην στηρίξουν την λύση αυτή. Θέλω να προχωρήσουμε όλοι μαζί όπως ξεκινήσαμε. Θα προχωρήσω όπως και να έχει.
»Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια. Ελπίζουμε στη στήριξη και της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Βενιζέλος θαρραλέα στήριξε την λύση αυτή. Και έχει δίκιο όταν λέει ότι κάποιοι σηκώνουν το βάρος της ευθύνης και κάποιοι εμφανίζονται μόνο κατά περίσταση. Κανείς δεν θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή. Αλλά κανείς δεν θέλει ακυβερνησία. Σήμερα κλείσαμε έναν χρόνο ως κυβέρνηση. Μας μένουν άλλα τρία. Θα τα εξαντλήσουμε για το καλό του ελληνικού λαού» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς.

___________






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου