26 Ιουνίου 2013

Ταξίδια: Ραϊνφέλντεν (Rheinfelden) Ελβετία

Ραϊνφέλντεν (Rheinfelden): Μια πολύ ενδιαφέρουσα πόλη σε δυο Χώρες, στην Ελβετία και στη Γερμανία. Τη χωρίζει στα δυο ο Ρήνος ποταμός. Την ενώνει η γέφυρα, έτσι απλά, σύνορα δεν υπάρχουν. Μια κοινή πινακίδα προς το τέλος της γέφυρας, ενημερώνει τον περαστικό ότι αφήνει τη μια χώρα (την Ελβετία) και βρίσκεται στην άλλη (στη Γερμανία). Και όλα αυτά στην ίδια πόλη, στο Ραϊνφέλντεν, 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Βασιλείας.


Το πιο όμορφο κομμάτι του Ραϊνφέλντεν (Rheinfelden), που περιλαμβάνει και την παλιά πόλη, βρίσκεται ασφαλώς στην Ελβετία, έχει πληθυσμό λίγο πάνω από 12.000 κατοίκους και ανήκει στο καντόνι του Aargau. 


Περπατήσαμε στην παλιά πόλη (Altstadt Rheinfelden). Το ενδιαφέρον του επισκέπτη το κεντρίζουν τα παλιά όμορφα και καλοδιατηρημένα κτίρια, που δένουν άψογα στη συνέχεια με τα νεώτερα, στις όχθες του Ρήνου. 
 




Ο Ρήνος ποταμός δίνει το δικό του χρώμα στην πόλη. Μέχρι το Ραϊνφέλντεν ο Ρήνος είναι πλωτός. Μπορεί κάποιος από εκεί να διασχίσει με καράβι ένα μέρος της βόρειας Ελβετίας και τη Γερμανία ολόκληρη, από το νότο μέχρι το βορρά, και να φτάσει μέχρι τη Βόρεια Θάλασσα, εκεί που εκβάλει ο ποταμός.





Διασχίσαμε περπατώντας την παλιά γέφυρα (Alte Rheinbrücke) του Ρήνου, από την πλευρά της Ελβετίας προς τη Γερμανία.
 


Κάπου προς το τέλος της γέφυρας είδαμε μια απλή πινακίδα και από αυτό και μόνο συνειδητοποιήσαμε ότι αλλάξαμε χώρα. Από την όμορφη ελβετική πλευρά της πόλης βρεθήκαμε ξαφνικά στην κάπως πιο άχρωμη γερμανική πλευρά της, στο Rheinfelden Baden. 




Το γερμανικό κομμάτι της πόλης (
Rheinfelden Baden), με πληθυσμό γύρω στις 18.000 κατοίκους, ανήκει στην επαρχία Baden, του κρατιδίου Baden-Württemberg. Ένας μικρός περίπατος και εδώ, χωρίς ιδιαίτερες εντυπώσεις (δεν θα χάναμε και τίποτα αν δεν πηγαίναμε…). Ήταν απλώς μια ακόμη εμπειρία. 

Μερικές φωτογραφίες από το Rheinfelden Baden:  





 Έτσι, μετά από καμιά ώρα, πίσω και πάλι στην Ελβετία. 



Η γέφυρα, κάπου στη μέση της, ακουμπά σε ένα μικρό κατάφυτο νησάκι του Ρήνου ("Inseli" με μήκος περίπου 150 μέτρα), που ανήκει στην Ελβετία (κάτω φωτογραφία): 


Η γνώμη μας: Αν βρεθεί κάποιος εκεί κοντά (πχ στη Βασιλεία), μια επίσκεψη για 2-3 ώρες, στο Ελβετικό μέρος του Ραϊνφέλντεν και ειδικότερα στην παλιά του πόλη, αξίζει.

Takis Ant για το afirimeno.com
Κείμενα και Φωτογραφίες: Takis Ant (Μάιος 2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου