21 Ιουλίου 2013

Εγκαίνια Αρχαίου Θεάτρου Μεσσήνης με γκαλά όπερας στις 3 Αυγούστου

Ένα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού θα είναι τα «εγκαίνια» του αναστηλωμένου Αρχαίου Θεάτρου της Μεσσήνης, το Σάββατο 3 Αυγούστου. 

Μετά από σιωπή και εγκατάλειψη 1.700 χρόνων, το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης ανοίγει και πάλι τις πύλες του, για το κοινό, για πρώτη φορά μετά το 300 μ.Χ. οπότε και είχε σταματήσει η λειτουργία του.

Το σωματείο "Διάζωμα" με το Φεστιβάλ Αθηνών και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών οργανώνει ένα γκαλά ιταλικής όπερας, υπό τη μουσική διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου και με σολίστ τους διάσημους λυρικούς τραγουδιστές Τσέλια Κοστέα και Δημήτρη Πλατανιά. Για την υλοποίηση της εκδήλωσης συνεργάζονται ακόμα η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Μεσσήνης και η ΛΗ' Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Το πρόγραμμα της βραδιάς αποτελείται από άριες και ορχηστρικά αποσπάσματα από τις όπερες «Οι Παλιάτσοι» του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο (1857-1919), «Σιμόν Μποκανέγκρα», «Λα Τραβιάτα», «Ο Σικελικός Εσπερινός» και «Οθέλλος» του Τζουζέπε Βέρντι (1813-1901), «Μανόν Λεσκώ» και «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι (1858-1924) και «Αντρέα Σενιέ» του Ουμπέρτο Τζορντάνο (1867-1948). Η συναυλία θα κλείσει με το περίφημο ντουέτο «Udiste? Come albeggi» από τον «Τροβατόρε» του Βέρντι.

Η αναστήλωση και αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Μεσσήνης διήρκεσε περισσότερα από 20 χρόνια και χρηματοδοτήθηκε από το Β’ και Γ’ ΚΠΣ και από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

«Όταν ξεκινήσαμε τις ανασκαφές μας έπιασε απογοήτευση. Το θέατρο ήταν ανύπαρκτο, υπήρχαν μόνο κάποιες πεζούλες και γύρω ελαιώνες, οι οποίοι αγοράστηκαν. Οι επιχώσεις στην ορχήστρα και το κοίλο ήταν τεράστιες», είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, τν περασμένο Μάιο, ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας και "ψυχή" των ανασκαφών στην αρχαία Μεσσήνη, Πέτρος Θέμελης.

Στην εκδήλωση, το Σάββατο 3 Αυγούστου, θα φιλοξενηθούν στους χώρους του θεάτρου περίπου 2.500 θεατές, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του θεάτρου υπολογίζεται ότι αυτό θα διπλασιάσει τη χωρητικότητά του.

____________
Πηγή: http://news.in.gr 19.7.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου