2 Ιουλίου 2013

Γυναίκες στην κορυφή των επιχειρήσεων

Είναι δυναμικές, μορφωμένες, επιτυγχάνουν να συνδυάζουν την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή, μπορούν να βρίσκονται στην κορυφή μεγάλων επιχειρήσεων καταφέρνοντας ακόμα και εν μέσω οικονομικής κρίσης να αυξάνουν τους τζίρους, τα κέρδη τους και να σχεδιάζουν νέες επενδύσεις. 

Οι γυναίκες επιχειρηματίες και μάνατζερ καθιερώνονται χρόνο με τον χρόνο στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι αποδεικνύοντας όχι μόνο τις ικανότητές τους, αλλά και τη συμβολή τους στην οικονομία.
Όμως, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να φτάσουν οι γυναίκες τα ποσοστά των ανδρών στο τιμόνι επιχειρήσεων. Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα της εσπερίδας που πραγματοποίησε χθες η ICAP Group με θέμα «High Heels on High Hills - Γυναίκες στην κορυφή των επιχειρήσεων: ένας δρόμος γεμάτος προκλήσεις», σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα στα: tanea.gr και tovima.gr . 

H εκδήλωση πλαισιώθηκε από 3 συζητήσεις. Tο πρώτο panel επικεντρώθηκε σε καλές πρακτικές γυναικών που βρίσκονται στο τιμόνι επιχειρήσεων μέσα από την έκθεση απόψεων των κ.κ. Πέγκυ Αντωνάκου - CEO της MICROSOFT Hellas, Νέλλυ Κάτσου - CEO & αντιπροέδρου της PHARMATHEN, Μαρίκα Λάμπρου - CEO της Singular Logic, Αναστασία Μάνου- CEO της White Fox. Όλες τους μίλησαν για την εμπειρία τους στο επιχειρηματικό στίβο και την πορεία τους προς την κορυφή. 

Από αριστερά οι Πέγκυ Αντωνάκου, Νέλλυ Κάτσου, Μαρίκα Λάμπρου και Αναστασία Μάνου μίλησαν για την εμπειρία τους στον επιχειρηματικό στίβο και την πορεία τους στην κορυφή σε εσπερίδα που πραγματοποίησε η Icap. Στο μέσον ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νικήτας Κωνσταντέλλος.

«Oι γυναίκες χαρακτηρίζονται από ευρηματικότητα και ευελιξία. Ακούν περισσότερο και εξελίσσονται γρηγορότερα, γιατί δεν παίρνουν τα πράγματα τόσο προσωπικά όσο ένας άνδρας», είπε η Πέγκυ Αντωνάκου της Microsoft .

Από την πλευρά της η Νέλλυ Κάτσου της Pharmaten, αναφερόμενη στους ρόλους που καλείται να παίξει μια γυναίκα, τόνισε ότι η προσωπική της εμπειρία έχει αποδείξει ότι μπορεί να συμβαδίσει η προσωπική και η επαγγελματική ζωή, όμως είναι προσωπική υπόθεση το πώς μπορεί κανείς να το διαχειριστεί.

Η Μαρίκα Λάμπρου της Singular Logic εξήγησε τη σημασία της εξισορρόπησης ανάμεσα στην επαγγελματική εξέλιξη και την προσωπική ζωή, τονίζοντας ότι ανάμεσα στα μυστικά για τις γυναίκες που θέλουν να φτάσουν στην κορυφή είναι να αποδεχθούν ότι στη ζωή κανένας δεν μπορεί να είναι το ίδιο καλός σε όλα.

Οσο για την Αναστασία Μάνου της White Fox, μία από τις πρώτες εμπειρίες της ως επιχειρηματίας ήταν ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει τα στερεότυπα που ήθελαν τις επιχειρήσεις να τις διοικούν μόνο άνδρες και εκεί κατάλαβε τη σημασία του γυναικείου ελιγμού που μπορεί να οδηγήσει τελικά στον στόχο.

Tο δεύτερο panel επικεντρώθηκε στις δυσκολίες- ιδιαιτερότητες, τις τάσεις και τις προοπτικές της αγοράς εργασίας για τις γυναίκες ανώτατα στελέχη, ενώ το τρίτο panel ασχολήθηκε με τη σημασία της δικτύωσης για τις γυναίκες επαγγελματίες και τον συνεργατικό ρόλο των φορέων

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP Νικήτας Κωνσταντέλλος παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία μία στις πέντε επιχειρήσεις στην Ελλάδα διοικείται από γυναίκα ενώ ποσοστό 9% των εταιρειών (43 εταιρείες) που συμπεριλαμβάνονται στις 500 πιο κερδοφόρες στην Ελλάδα το 2011, με βάση τα αποτελέσματα ebitda (σχετική έκδοση ICAP Group: «Business Leaders in Greece»), διοικούνται από γυναίκες.

Oπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντέλλος, οι γυναίκες σιγά σιγά καθιερώνονται στις επιχειρήσεις και βλέπουμε μια σημαντική βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Eτσι, σήμερα πάνω από 5.000 εταιρείες έχουν στο τιμόνι τους γυναίκες (ποσοστό 19% του συνόλου).

Οι γυναίκες επικεφαλής παρατηρούνται όμως, ως επί το πλείστον, σε μικρότερες εταιρείες. Οι εταιρείες με γυναίκα επικεφαλής είχαν συνολικά καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας το 2011 σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων.

_____________
Πηγές: ICAP Group και
http://www.tanea.gr και http://www.tovima.gr 02.07.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου