24 Ιουλίου 2013

Φορολογούμενοι δύο ταχυτήτων

Δεν πάει άλλο αυτή η φορολογική εξουθένωση των μισθωτών και των συνταξιούχων. Μόλις χθες ήρθε η επιβεβαίωση του υπουργείου Οικονομικών για τη λεηλασία που υπέστησαν πέρυσι οι αδυνατούντες να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους μισθωτοί και συνταξιούχοι. Αν και τα εισοδήματά τους μειώθηκαν, οι φόροι που πλήρωσαν ήταν σημαντικά αυξημένοι.
Αντίθετα οι επαγγελματίες, οι κύριοι υπεύθυνοι της φοροδιαφυγής, κατόρθωσαν να καταβάλλουν μειωμένους φόρους. 
Και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, προκειμένου να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, δρομολογούν και πάλι νέα μέτρα που τη μερίδα του λέοντος θα κληθούν να την πληρώσουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι φυσικά.

Αντιγράφω από το χθεσινό ethnos.gr απόσπασμα σχετικού άρθρου:

...Μοιραία η σύγκριση (μισθωτών και συνταξιούχων) γίνεται με τους επαγγελματίες, τους οποίους μάλιστα η κυβέρνηση στοχοποιεί ως τους κατ' εξοχήν υπευθύνους για την υψηλή φοροδιαφυγή, που αποτελεί και τη βασική αιτία για τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Και η σύγκριση αυτή είναι καταλυτική.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι (συνολικά 4.800.000 άτομα) υπέστησαν στη διάρκεια του 2011 μείωση των αποδοχών τους κατά 18%, αλλά οι φόροι που υποχρεώθηκαν να καταβάλουν ήταν αυξημένοι κατά 52%. Προφανώς ο χαρακτηρισμός «φορολογική λεηλασία» είναι μάλλον επιεικής. Και σημειώστε ότι 1.100.000 απ' αυτούς είχαν πραγματικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα οι αμιγώς ελεύθεροι επαγγελματίες (347.304 συνολικά) δήλωσαν εισοδήματα μειωμένα κατά 35% έναντι του 2010 και ο φόρος που κατέβαλαν ήταν μειωμένος κατά 17,6% σε σχέση με εκείνον που είχαν καταβάλει τον προηγούμενο χρόνο. Και φυσικά δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το 60% των ελευθέρων επαγγελματιών εμφάνισαν εισοδήματα κάτω των 6.000 ευρώ.

Είναι τόσο χαώδης η διαφορά ανάμεσα στον τρόπο αντιμετώπισης των μισθωτών και συνταξιούχων από εκείνο των ελευθέρων επαγγελματιών, ώστε είναι μάλλον αδύνατο να μην υποκύψει κανείς στον πειρασμό να επισημάνει ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων νομοθετούν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ενδεχομένως να είναι υπερβολικός ο συσχετισμός. Αλλά η φορολογική αντιμετώπιση των μισθωτών και των συνταξιούχων είναι αναμφισβήτητα και αποδεδειγμένα κατάφωρα άδικη.

______________
Πηγή: άρθρο "ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ" από το http://www.ethnos.gr 23.07.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου