18 Ιουλίου 2013

Σταματήστε τη συζήτηση για νέο κούρεμα του χρέους δηλώνει ο Β. Σόιμπλε

«Θέλω να ζητήσω από όλους να μην συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα του χρέους. Δεν είναι προς όφελός σας...» δήλωσε σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β. Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της πρεσβείας της Γερμανίας.

Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι ήταν ο πρώτος υπουργός και μοναδικός για αρκετό διάστημα που υποστήριζε το ελληνικό κούρεμα αλλά, όπως δήλωσε, τώρα η Ελλάδα και η Ευρωζώνη έχουν επιτύχει το δεύτερο πρόγραμμα και έχουμε πει ότι το 2014, εάν η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα αποφασίσουμε ενδεχομένως για κούρεμα και αν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι κούρεμα του χρέους που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας δεν συζητείται, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους που κατέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, επεσήμανε ότι τότε «θα πρέπει να απαρνηθείτε βασικούς κανόνες του ευρωπαϊκού μηχανισμού», εξηγώντας ότι αν παίρνεις τις εγγυήσεις και ζητάς κούρεμα «είσαι ψεύτης».

Πέραν αυτών ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι «εντυπωσιασμένος τα μάλα» με την πορεία της χώρας και ότι η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της Ευρώπης, «υπολογίζουμε σε σας, έχουμε βαθύ σεβασμό στις προσπάθειες σας» είπε.

Πρόσθεσε όμως ότι υπολείπονται ακόμη πάρα πολλά για να αντιμετωπιστεί η ύφεση και η ανεργία. «Η Ελλάδα βιώνει δύσκολες εποχές», είπε, «χαλεπούς καιρούς και ο μόνος τρόπος για να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη είναι η τόνωση του ανταγωνισμού για να μειωθεί η ανεργία».

«Δεν υπάρχει βολική παράκαμψη σε αυτό το δρόμο» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι μόνο με αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγηθεί σε βιώσιμη ανάκαμψη η οικονομία.

Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε την αναγκαιόητα για προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ειδικά στο Δημόσιο τομέα, όπου, όπως σημείωσε, στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις αγωνίζονται περισσότερο απο άλλες χώρες, λόγω της γραφειοκρατίας που υπάρχει. Οι επιχειρήσεις μόνες τους δεν μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη, πρόσθεσε, αλλά πρέπει να συνεργαστούν με τη δημόσια διοίκηση και γι' αυτό χρειάζονται οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις.

Στην ομιλία του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε και το πρόβλημα της ρευστότητας που υπάρχει στην ελληνική αγορά. Για την αντιμετώπισή του ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό παράγοντα την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των 4 ελληνικών Τραπεζών, ενώ χαιρέτησε και τη δημιουργία του ελληνικού αναπτυξιακού ταμείου, σημειώνοντας ότι σε πρώτη φάση η κρατική γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW θα στηρίξει την προσπάθεια και σε δεύτερη φάση και η Γερμανία είναι πρόθυμη να βάλει χρήματα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, το προεδρείο του Επιμελητηρίου, τραπεζίτες και στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου.

_______________
Πηγές: http://www.kathimerini.gr και http://www.capital.gr 18.07.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου