31 Δεκεμβρίου 2013

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη βιομηχανία το 2014 από παράγοντες του τομέα

Η ελληνική βιομηχανία, μετά μια εξαετία συνεχούς συρρίκνωσης, μπορεί να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 εκτιμά το ΙΟΒΕ. Εκείνο που χρειάζεται είναι μια "βιομηχανική επανεκκίνηση" σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, ενώ όλοι σχεδόν οι "βιομηχανικοί σύνδεσμοι" της χώρας, ζητούν να έλθει η μεταποίηση «στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής» θέτοντας θέμα μείωσης του υψηλού ενεργειακού βιομηχανικού κόστους

Σύμφωνα με τον Άγγελο Τσακανίκα, διευθυντή ερευνών του ΙΟΒΕ (
Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), είναι λογικό υπό προϋποθέσεις να ελπίζει κανείς, ιδιαίτερα εφόσον επαληθευτεί η πρόβλεψη για έξοδο της Ευρωζώνης από το υφεσιακό κλίμα και αυξηθεί ο όγκος του διεθνούς εμπορίου το 2014, ότι «η ελληνική βιομηχανία θα μπορέσει ίσως τον επόμενο χρόνο να επανέλθει όντως σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια».

Ο ρυθμός πτώσης της ελληνικής μεταποιητικής παραγωγής το 2013, τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, επιβραδύνθηκε σε -1,7%, από -5% την ίδια περίοδο του 2012. Τα ποσοστά απαισιοδοξίας στο χώρο των βιομηχανικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στα μέσα του έτους, συρρικνώθηκαν.

Όμως προς τα τέλη του έτους, καθώς διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες για μείωση του δυσβάστακτου ενεργειακού κόστους, αύξηση της ροής τραπεζικών πιστώσεων και ελάφρυνση των φορολογικών βαρών της παραγωγικής διαδικασίας, το επιχειρηματικό κλίμα επιβαρύνθηκε εκ νέου.

Επίσης η συνολική σμίκρυνση του όγκου παραγωγής, σε συνδυασμό με την έλλειψη χρηματοδοτικών πόρων και τις υψηλές ενεργειακές και άλλες επιβαρύνσεις, τείνουν να εξουδετερώνουν σε βραχυπρόθεσμη βάση τα οφέλη ανταγωνιστικότητας από τη μείωση του κόστους ανά μονάδα προϊόντος, καθιστώντας ανέφικτη, ακόμη, την παραγωγική ανάκαμψη των περισσότερων κλάδων.

Ωστόσο συγχρόνως «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι κλάδοι όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους το 2014», σημειώνει σε συγκρατημένα αισιόδοξους τόνους ο διευθυντής ερευνών του ΙΟΒΕ
Άγγελος Τσακανίκας.

Ίσως, λοιπόν, να είναι πιο ρεαλιστικές εκείνες οι προβλέψεις που κάνουν λόγο όχι για ανάκαμψη, εμφανή τουλάχιστον, αλλά για πιθανή σταθεροποίηση του τομέα της 
βιομηχανίας το 2014 και αυτό υπό την αίρεση ότι δεν θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων διακηρύξεις, όπως αυτή για σοβαρή μείωση του υψηλού ενεργειακού βιομηχανικού κόστους.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, επισημαίνει ως πολύ θετική εξέλιξη την απροσδόκητη για πολλούς πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να θέσει κατά κάποιον τρόπο στο επίκεντρο της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, από τις αρχές του 2014, το θέμα της ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής, με τη συγκατάθεση, αν όχι με την παρότρυνση, των άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

«Πρόκειται για πολύ σημαντικό θέμα, η οικονομία μας χρειάζεται όλους τους κλάδους και ο μεγαλύτερος από όλους αυτούς, λόγω και της υψηλής προστιθέμενης αξίας του, είναι η βιομηχανία», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, προσθέτοντας ότι μέχρι πρόσφατα η έννοια της βιομηχανικής πολιτικής στη χώρα μας ήταν «στα αζήτητα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, χρειάζεται «βιομηχανική επανεκκίνηση». Η επιδιωκόμενη αναγέννηση της πραγματικής οικονομίας δεν μπορεί παρά να έχει «αιχμή του δόρατος τη βιομηχανία».

«Αναμένουμε λοιπόν το σχέδιο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας», συμπληρώνει από την πλευρά του ο Αντώνης Κοντολέων, μέλος του προεδρείου της 
ΕΒΙΚΕΝ (Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), που θέτει μετ' επιτάσεως το θέμα της μείωσης του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία σε επίπεδα συμβατά με αυτά των ανταγωνιστριών χωρών. «Ας μη γελιόμαστε, θα ήταν αυταπάτη να περιμένουμε ανάκαμψη της βιομηχανίας χωρίς να έχει λυθεί το θέμα αυτό», αναφέρει.

Πρόκειται για θέμα που έχει εξελιχθεί σε λυδία λίθο για τη διακρίβωση των προοπτικών της ελληνικής βιομηχανίας και τίθεται πλέον, μεταξύ άλλων, κατά προτεραιότητα, από όλους σχεδόν τους βιομηχανικούς Συνδέσμους της χώρας, που ζητούν να έλθει η μεταποίηση «στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής».

Στην ανάγκη αυτή εστιάζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 
Αθανάσιος Σαββάκης πρόεδρος του ΣΒΒΕ (Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος), ο οποίος πιστεύει ότι, αν και ο κίνδυνος ακύρωσης των προσπαθειών εξόδου από την κρίση είναι υπαρκτός, με την εφαρμογή κατάλληλης πολιτικής «η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να επανέλθει ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά το 2014».

Θεωρεί επιβεβλημένο ένα πρόγραμμα «τόνωσης των επενδύσεων και της ρευστότητας των επιχειρήσεων» και πιστεύει ότι πρέπει να υιοθετηθεί «στοχευμένη βιομηχανική πολιτική, όχι μόνο με οριζόντια μέτρα, αλλά και με συγκεκριμένα κλαδικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά».

______________
Πηγή: in.gr 30.12.2013 από άρθρο με τίτλο "ΙΟΒΕ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη βιομηχανία το 2014". Ολόκληρο το άρθρο στο: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231283988

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου