23 Δεκεμβρίου 2013

Ταξίδια: Βιέννη (Wien) – Μια περιπλάνηση στο Ring

Ευτυχώς ήταν μια καλή μέρα, προς το τέλος του φθινοπώρου, για μια περιπλάνηση στο ιστορικό κέντρο της Βιέννης. Με τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι, πρωί-πρωί ξεκίνησα. Στόχος; η Ringstrasse, μια σχεδόν κυκλική λεωφόρος με επιβλητικά ογκώδη κτίρια και καταπράσινα πάρκα, που περικλείει ένα μεγάλο κομμάτι του ιστορικού κέντρου της πόλης των 2.000.000 κατοίκων σήμερα. Της Βιέννης, που αποτελεί το διοικητικό, πολιτισμικό και οικονομικό κέντρο της Αυστρίας. 

Λίγα λόγια και πολλές φωτογραφίες, από την βόλτα στο 
Ring, στη συνέχεια.

Η Ringstrasse χαράχτηκε ανάμεσα στο 1858 και το 1865 και το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου τέσσερα χιλιόμετρα. Όμως, λόγω του πλήθους και της ομορφιάς των επιβλητικών κτιρίων που αποσπούν την προσοχή, χρειάζεται κανείς αρκετές ώρες να την περπατήσει.

Στην πόλη και ειδικότερα στο κέντρο (όπου αντικρίζει κανείς ελάχιστα αυτοκίνητα) η κίνηση γίνεται κυρίως με τις υποδειγματικές δημόσιες συγκοινωνίες του metro (6 γραμμές) και τις πολυάριθμες γραμμές του τρόλεϊ. 

Πρώτος σταθμός μου (έτυχε να μένουμε εκεί κοντά) η Βοτιφκίρχε (Votivkirche), που σημαίνει εκκλησία ευχαριστίας, λίγα μέτρα πριν το Ring. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κτίρια νεογοτθικού ρυθμού και κατασκευάστηκε ως δωρεά του Φραγκίσκου Ιωσήφ Α΄, μετά από μια αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα εναντίον του. 
Το κτίριο της Βοτιφκίρχε είναι χτισμένο από λευκή πέτρα, ίδια με εκείνη του καθεδρικού ναού του Αγίου Στεφάνου. Μετά από 23 χρόνια κατασκευής, ο ναός εγκαινιάστηκε το 1879. Μετά τις καταστροφές που υπέστη, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανακατασκευάστηκε πλήρως. Επιμέρους ανακαινίσεις γίνονται ακόμη και σήμερα.

Φτάνω στη Ringstrasse και κατευθύνομαι δεξιά, όπου φέρει το όνομα Universitaets Ring, (κατά διαστήματα η λεωφόρος – η Ringstrasse – παίρνει ειδικότερα ονόματα). Αντικρίζω το νεοκλασικό κτίριο του Πανεπιστημίου. Μια ματιά, δυό φωτογραφίες και συνεχίζω.

Αμέσως στην συνέχεια ένα μεγάλο πάρκο (Rathausplatz), και στο βάθος το εντυπωσιακό Rathaus (Ράτχαους) σε γοτθικό στυλ. Είναι ένα επιβλητικό κτιριακό συγκρότημα, που καταλαμβάνει ολόκληρο το τετράγωνο και στεγάζει το Δημαρχείο και την τοπική κυβέρνηση του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης. 
Το Rathaus ανεγέρθηκε μεταξύ 1872 και 1883. Στην κορυφή του πύργου είναι ο «Rathausmann», ένα από τα σύμβολα της Βιέννης.

Στη συνέχεια, το κτίριο της Βουλής (Κοινοβούλιο) της Βιέννης με το επιβλητικό άγαλμα της Αθηνάς να δεσπόζει. Θυμίζει κάτι από Αρχαία Ελλάδα. (Έτσι αποτελεί θέμα ειδικής ανάρτησης).

Ακολούθως, στη Burgring πλέον, συναντάμε τα δίδυμα επιβλητικά μουσεία της Ιστορίας της Φύσης και της Ιστορίας της Τέχνης.

Μουσείο της Ιστορίας της Φύσης (Naturhistorisches Museum, Wien). Οι συλλογές του, με μεγάλη θεματική ευρύτητα, περιλαμβάνουν αρχαιολογικά, ανθρωπολογικά, ορυκτολογικά, ζωολογικά και γεωλογικά εκθέματα. 

Μουσείο της Ιστορίας της Τέχνης (Kunsthistorisches Museum, Wien). Φιλοξενεί την αυτοκρατορική (των Αψβούργων ηγεμόνων) συλλογή έργων τέχνης και μια από τις μεγαλύτερες συλλογές παγκοσμίως. Το μουσείο περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και γενικότερα αντικείμενα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας.
Ειδικότερα η πινακοθήκη του μουσείου της Ιστορίας της Τέχνης περιλαμβάνει έργα Φλαμανδών, Ολλανδών, Ιταλών, Γάλλων, Βρετανών και Ισπανών ζωγράφων με χαρακτηριστικότερα εκείνα των Ρούμπενς, Βερμέερ, Τιτσιάνο, Μπελίνι, Τιντορέτο, Αρσιμπόλντο, Καραβάτζιο, Φουκέ, Ντιπλεσί, Γκενσμπόρο, Ντίρερ και Βελάσκεθ.

Ανάμεσα στα δυο μουσεία το μνημείο της Αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας

Στην απέναντι πλευρά της Ringstrasse (Burgring πλέον) βρίσκονται τα χειμερινά Ανάκτορα Hofburg και δίπλα του το πάρκο Burggarten

Αυτοκρατορικό Παλάτι Hofburg. Το άκρως επιβλητικό οικοδομικό σύμπλεγμα του Hofburg περιλαμβάνει τα αυτοκρατορικά διαμερίσματα, αρκετά μουσεία, ένα παρεκκλήσι, μία εκκλησία, την Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη, τη Χειμερινή Σχολή Ιππασίας και τα γραφεία του προέδρου της Αυστρίας. 
Εδώ στο Hofburg ήταν η έδρα της αυστριακής εξουσίας επί 6 αιώνες, όπου όλοι οι ηγεμόνες φιλοδοξούσαν να αφήσουν το στίγμα τους. Επτά αιώνες αρχιτεκτονικής εξέλιξης παρουσιάζονται στα 10 περίπου κτίρια, από τον γοτθικό ρυθμό μέχρι τον ιστορικισμό του τέλους του 19ου αιώνα. Σε 21 αίθουσες εκτίθενται οι θησαυροί των Αψβούργων. 

Το άγαλμα του Μότσαρτ (Wolfgang Amadeus Mozart) στο πάρκο Burggarten

Στο βάθος του πάρκου Burggarten, το Schmetterlinghaus (εσωτερικό)

Καθ’ οδόν προς την Όπερα της Βιέννης, στην Opernring (έτσι λέγεται πλέον η Ringstrasse) συναντάμε το άγαλμα του Goete

Κρατική Όπερα της Βιέννης (Wiener Staatsoper), στην Opernring. Κατασκευασμένη το 1869, η Κρατική Όπερα της Βιέννης εγκαινιάστηκε με την παράσταση Don Giovanni του Μότσαρτ. Είναι το κέντρο της βιεννέζικης μουσικής ζωής και μία από τις κορυφαίες όπερες του κόσμου. 
Ένα μεγάλο μέρος της Όπερας καταστράφηκε προς το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Σύμμαχοι βομβάρδισαν την πόλη. Ανακατασκευάστηκε στη συνέχεια. Το θέατρο που βλέπουμε τώρα, επαναλειτούργησε μετά το τέλος της ρωσικής κατοχής της Αυστρίας και η πρώτη παράστασή του ήταν το έργο Fidelio, ένας ύμνος στην ελευθερία του Ludwig van Beethoven.

Στην Albertinaplatz λίγο πίσω από την Όπερα η Albertina όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει σημαντικά έργα ζωγραφικής των Dürer, Klimt, Monet, Matisse, Picasso κλπ. Εποχιακά φιλοξενούνται εκθέσεις πέρα από τις σταθερές του μουσείου.

Στη συνέχεια η Kaerntner Ring (και πάλι αλλάζει όνομα η Ringstrasse) και στο βάθος το πάρκο Karlsplaz (με κομβικό σταθμό του μετρό της Βιέννης) με την εκκλησία Karlskirche

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου (Stephansdom). Το σύμβολο της πόλης. Έτσι αποτελεί θέμα ειδικής ανάρτησης. 

Σε μικρή απόσταση από τον Άγιο Στέφανο και ο ναός του Αγίου Πέτρου (Peterskirche)

Όμως τα ενδιαφέροντα της Βιέννης δεν τελειώνουν εδώ. "Αύριο θα πάω στα θερινά ανάκτορα, στο Schönbrunn" (θέμα ειδικής ανάρτησης), σκέφτηκα. 

Για την ώρα νοιώθω ότι από θέαμα χόρτασα. Το στομάχι όμως διαμαρτύρεται. Ώρα να συναντήσω τις γυναίκες της παρέας. Θα έχουν, ελπίζω, τελειώσει την περιπλάνησή τους στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, στην Κέρτνερ Στράσε (Kärntner Straße) με τα τουριστικά και ειδών πολυτελείας καταστήματα και στην Μαριαχίλφερ Στράσε (Mariahilfer Strasse) με τα πολυκαταστήματα και κάθε είδους εμπορικά μαγαζιά.

Ώρα για ένα σνίτσελ με μια μπύρα και μετά ένα καφέ... 

______________
Φωτογραφίες: Takis Ant
Πηγές (για κάποια ιστορικά κλπ στοιχεία) κυρίως από http://el.wikipedia.org/wiki






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. We're a group a group of volunteers and starting
    a new scheme in our community. Your web site offered us with
    helpful helpful information and work on . You have a formidable
    process and our whole group will likely be grateful to you .

    Undeniably Account which you said . Your favorite
    reason seemed to be at the web easy factor to account of
    . I tell you , i certainly get annoyed at the same time
    while consider think issues clear that not recognize about .
    You controlled perfectly as out everything
    managed to hit the nail on the top without having side-effects , others cAN could take a
    signal. Will likely be back to get more. Thanks

    my blog :: monster warlord cheats

    ΑπάντησηΔιαγραφή