21 Ιανουαρίου 2014

Η λίμνη Βουλιαγμένης το χειμώνα

Ακόμη και το χειμώνα, τις μέρες με λιακάδα, μπορεί ο καθένας να κολυμπήσει, όχι βέβαια στα κρύα θαλασσινά νερά (αυτά είναι μόνο για τους χειμερινούς κολυμβητές), αλλά στα ζεστά νερά της λίμνης της Βουλιαγμένης. 

Μάλιστα τα νερά της λίμνης, εκτός από τη σταθερά υψηλή θερμοκρασία τους, που κυμαίνεται μεταξύ 21ο C και 27ο C, έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες. 

Το εντυπωσιακό σχήμα της λίμνης προήλθε από διάφορες γεωλογικές μεταβολές που δεν μπορούν όμως να προσδιοριστούν χρονολογικά. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, εκεί που σήμερα είναι η λίμνη υπήρχε ένα τεράστιο υπόγειο σπήλαιο το οποίο σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια. Στο εσωτερικό του σπηλαίου έτρεχαν άφθονα νερά με υψηλή θερμοκρασία τα οποία, λόγω της διαβρωτικής ενέργειας που προκάλεσαν στα τοιχώματα, ανάγκασαν την οροφή του σπηλαίου να υποχωρήσει με αποτέλεσμα το φαινόμενο της καταβύθισης του ορεινού όγκου. Έτσι σχηματίστηκε η λίμνη.


Η λίμνη, που είναι στο νότιο άκρο του Υμηττού, κοντά στη θάλασσα, βρίσκεται μέσα σε ένα ελλειψοειδές «έγκοιλο» με μήκος 260 μέτρα και πλάτος 145 μέτρα. Η επιφάνειά της είναι μισό μέτρο ψηλότερα από εκείνη της θάλασσας. 


Στη λίμνη καταλήγει ένα υπόγειο σπήλαιο που επικοινωνεί με τη θάλασσα με διάφορες στοές. Το σπήλαιο βρίσκεται μέσα στα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής. Το εξερευνημένο μήκος του σπηλαίου είναι 3.123 μέτρα. Στο σπήλαιο υπάρχουν 14 σήραγγες, ενώ έχει βρεθεί και ένας μεγάλος υποθαλάσσιος σταλαγμίτης. 


Το νερό της λίμνης αναβλύζει από πηγές βάθους 50 και 100 μέτρων. Η θερμοκρασία του ποτέ δεν πέφτει κάτω από τους 
18ο C, συνήθως παραμένει σχετικά σταθερή μεταξύ 21ο C και 27ο C. Η φυσική θερμότητα των νερών αυτών προδίδει μία ακόμα σημαντική πληροφορία: σε πολύ μεγάλο βάθος τα σπήλαια πρέπει να συνδέονται με το ηφαιστειακό τόξο που διατρέχει τα ελληνικά νησιά.


Το νερό της λίμνης είναι υφάλμυρο και λόγω των συστατικών του έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Προσφέρει ανακούφιση σε κάθε είδους, αρθρίτιδες, σε δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις, σε οσφυαλγίες και ισχιαλγίες. Τα συστατικά του νερού είναι: Κάλιο, Νάτριο, Λίθιο, Αμμώνιο, Ασβέστιο, Σίδηρος, Χλώριο, Ιώδιο και μικρή ποσότητα ραδιενέργειας. Ο πυθμένας της λίμνης αποτελείται από λασπώδες υπόστρωμα πλούσιο σε θειούχες ενώσεις. 


Ακόμη και το χειμώνα λοιπόν, κάποιες καλές ημέρες, μερικά μπάνια στα ζεστά νερά της λίμνης, είναι μια θαυμάσια αλλά και ωφέλιμη εμπειρία.  

Πληροφορίες: 
Τιμές εισιτηρίων: Το κανονικό εισιτήριο εισόδου είναι 8€.
Για δημότες Βάρης/Βούλας/Βουλιαγμένης & Παιδιά από 5-12 ετών & Φοιτητές μειωμένο εισιτήριο 5€.
Για παιδιά από 4 ετών και κάτω είναι δωρεάν.
Υπάρχει ακόμη Οικογενειακό εισιτήριο: 2 ενήλικες & 1 παιδί 18€. Επίσης 2 ενήλικες & 2 παιδιά 23€.

Υπάρχουν Χώροι Στάθμευσης χωρητικότητας 200 θέσεων, χωρίς χρέωση, για αυτοκίνητα και τουριστικά λεωφορεία.

Υπαάρχουν ακόμη ομπρέλες και ξαπλώστρες για τους λουόμενους. Χώροι αποδυτηρίων και παροχή ντους με ζεστό νερό.

Λειτουργεί εστιατόριο και καφετέρια (café-bar-restaurant) από νωρίς το πρωί και μέχρι αργά το βράδυ

Τηλέφωνα για πρόσθετες πληροφορίες: 210 8962237 & 210 8962239 

E-mail: info@limnivouliagmenis.gr

Κείμενα και Φωτογραφίες: Takis Ant για το afirimeno.com
Με πληροφορίες από: 
limnivouliagmenis.gr και el.wikipedia.org 

2 σχόλια:

  1. Είναι ωραία η λίμνη της Βουλιαγμένης όχι μόνο το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι! ειδικά για εκείνους που έχουν αναγκη τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Πάντως πολύ ωραία και κατατοπιστική η ανάρτιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εισιτήριο εισόδου 11€ τα σαββατοκύριακα και 10€ τις καθημερινές (τηλ. ενημέρωση από τις πληροφορίες 29-5-16)

    ΑπάντησηΔιαγραφή