24 Ιανουαρίου 2014

Συναλλαγματική κρίση στην Αργεντινή

Τη μεγαλύτερη πτώση από την οικονομική καταιγίδα του 2002 γνώρισε χθες το πέσο της Αργεντινής, υποχωρώντας κατά 17,5% στο 0,12 ανά δολάριο ΗΠΑ. Μετά τις πωλήσεις ύψους 5,9 δισ. δολαρίων στις οποίες είχε προχωρήσει η κεντρική τράπεζα της χώρας στη διάρκεια του περασμένου έτους, σε μια προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμα, χθες διέκοψε κάθε παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω αιμορραγία των συναλλαγματικών διαθεσίμων της. Είχε προηγηθεί η κατά 31% πτώση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Αργεντινής στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών και συγκεκριμένα στα 29,52 δισ. δολάρια.

Με το δολάριο να αντιστοιχεί τώρα σε 8,1842 πέσος, η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος προς το νόμισμα της Αργεντινής παραμένει και πάλι χαμηλότερη από εκείνη της «μαύρης» αγοράς. Κι αυτό γιατί παρά την ανεπάρκεια ρευστότητας, οι Αργεντίνοι, στους οποίους έχει απαγορευθεί να μετατρέπουν τις αποταμιεύσεις τους σε δολάρια για να προστατευθούν από τον πληθωρισμό, καταβάλλουν πρόθυμα 12,85 πέσος για να αγοράσουν ένα δολάριο.

Ο λόγος είναι ο ιλιγγιώδης πληθωρισμός, που ανεπισήμως έχει εκτιναχθεί στο 28% υπερδιπλάσιος δηλαδή από το επίσημο ποσοστό, το οποίο και υπονομεύει διαρκώς την εμπιστοσύνη στο αργεντίνικο νόμισμα. Πάντως, μερίδα αναλυτών αποδίδει τη διολίσθηση του πέσο στο πλαίσιο στρατηγικής, προκειμένου να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στην επίσημη ισοτιμία και αυτή της «μαύρης» αγοράς.

Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, πάντως, ότι η κεντρική τράπεζα απλώς εγκατέλειψε την προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμα της χώρας καθώς οι παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος είχαν γίνει υπερβολικά δαπανηρές.

Εχουν προηγηθεί την Τετάρτη νέοι περιορισμοί που επέβαλε η κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες στις διαδικτυακές αγορές από το εξωτερικό με επιτρεπόμενο όριο μόλις τις δύο αγορές ανά έτος και αφορολόγητη αξία αγοράς μόλις τα 25 δολάρια πάνω από την οποία θα επιβάλλεται φόρος 50%. Υπεραμυνόμενη αυτής της πολιτικής η κυβέρνηση επικαλέσθηκε την ανάγκη να περιφρουρηθεί η βιομηχανία της χώρας και να ενισχυθούν τα προϊόντα της εγχώριας βιομηχανίας έναντι των εισαγόμενων. 

_______________
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/553555/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/synallagmatikh-krish-sthn-argentinh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου