22 Ιανουαρίου 2014

Να λυθεί άμεσα το Κυπριακό ζήτησαν Ρομπάι-Μπαρόζο από Ερντογάν

Την ανάγκη επείγουσας λύσης του Κυπριακού υπογράμμισαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Bαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Στις δηλώσεις του, σύμφωνα με το "Βήμα", ο Bαν Ρομπάι υπογράμμισε την ανάγκη επείγουσας συνολικής λύσης στο Κυπριακό που «θα είναι προς το συμφέρον όλων» και στο πλαίσιο αυτό ενθάρρυνε τις ενδιαφερόμενες πλευρές να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν τις διαπραγματεύσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να εξευρεθεί επειγόντως λύση στο Κυπριακό, εξέλιξη που «θα είναι προς το κοινό συμφέρον». «Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αν προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα θα έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, μήνυμα το οποίο έχουμε ήδη αποστείλει στα κυπριακά πολιτικά κόμματα» σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι στο Κυπριακό «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει πρόοδος». Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι οι θέσεις της Κύπρου θα κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση, κάτι που θα είναι επωφελές για όλους, για την Κύπρο αλλά και για την Τουρκία ως υποψήφια χώρα, υποστήριξε.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μάρτιν Σουλτς, υποστήριξε ότι η εκλογή του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος είχε στηρίξει το σχέδιο Αναν, προσφέρει μια ευκαιρία για να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Για την εκπροσώπηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Ευρωβουλή είπε ότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη αλλά παράλληλα και μια πραγματικότητα στο νησί που σχετίζεται με την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

Απαντώντας στον κ. Σουλτς, ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Αγκυρας ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να εκπροσωπούν το σύνολο της νήσου στην Ευρωβουλή.

Στις επικρίσεις που δέχτηκε από ορισμένους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, που ζήτησαν αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την κατεχόμενη Κύπρο, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι η Άγκυρα είχε συμφωνήσει με αυτή τη θέση στο πλαίσιο του σχεδίου Άναν, το οποίο όμως οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν. Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές για λύση του Κυπριακού, ισχυριζόμενος ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδεικνύει θετική προσέγγιση την οποία στηρίζει η Αγκυρα και επέμεινε σε λύση που θα στηρίζεται «μια ομοσπονδιακή δομή με δύο ιδρυτικά κράτη».

_________
Πηγή: www.tovima.gr 21.01.2014 (αποσπάσματα από άρθρο). 
Το σύνολο του άρθρου στο:
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=559273

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου