24 Ιανουαρίου 2014

Ουκρανία: Πολεμικό κλίμα στις διαδηλώσεις

Το κλίμα στην Ουκρανία έχει οξυνθεί επικίνδυνα μετά τους πρώτους θανάτους που καταγράφηκαν από την έναρξη της αντικυβερνητικής εξέγερσης, αρχικά με αίτημα την επιστροφή σε τροχιά προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πλέον με αίτημα την παραίτηση του ίδιου του Βίκτορ Γιανούκοβιτς. 

Οι βίαιες διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί πέραν τους ουκρανικής πρωτεύουσας. Αναφορές κάνουν λόγο για διαδηλώσεις σε τουλάχιστον άλλες τέσσερις πόλεις της δυτικής Ουκρανίας. Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν με κυρώσεις κατά της Ουκρανίας λόγω της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Τρεις ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης ήλθαν το απόγευμα της Πέμπτης ενώπιος ενωπίω με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς για συνομιλίες επί της πολιτικής κρίσης, ενώ η πρώτη συνάντηση της Τετάρτης είχε αποβεί άκαρπη.
Η ουκρανική αντιπολίτευση είχε δώσει την Τετάρτη τελεσίγραφο 24 ωρών στον Βίκτορ Γιανούκοβιτς, προειδοποιώντας τον ότι οι διαδηλωτές θα περάσουν στην «επίθεση» εάν δεν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. 

Επί «ποδός πολέμου» βρίσκονται οι διαδηλωτές στο Κίεβο εν αναμονή της έκβασης της κρίσιμης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην αντιπολίτευση και τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς από την οποία ίσως και να διαφαίνεται κάποια πιθανότητα συμβιβασμού. Η «εκεχειρία» κρατά στο Κίεβο, όμως οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται εκτός της πρωτεύουσας.

______________
Πηγή: από tovima.gr
Πλήρες το άρθρο στο:  http://www.tovima.gr/world/article/?aid=560095

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου