28 Ιανουαρίου 2014

Ουκρανία: Παραίτηση του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μικόλα Αζάροφ υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης που διαρκεί εδώ και δύο μήνες στη χώρα.

Δεκτή έκανε την παραίτηση του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ωστόσο, του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. «Αποδέχομαι την παραίτηση του Μικόλα Αζάροφ που θα έχει ως αποτέλεσμα την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης» αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της προεδρίας.

«Ελαβα την απόφαση να ζητήσω από τον πρόεδρο της Ουκρανίας να κάνει αποδεκτή την παραίτησή μου από τη θέση του πρωθυπουργού, ώστε να δημιουργηθούν επιπλέον συνθήκες για έναν πολιτικό συμβιβασμό και να επιλυθεί ειρηνικά η κρίση» δήλωσε ο Μικόλα Αζάροφ.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, ηλικίας 66 ετών διορίστηκε από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς μετά τις προεδρικές εκλογές του 2010. Πιστός στον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, ο Αζάροφ υποστήριξε την απόφαση τον Νοέμβριο της μη σύναψης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ κι ήταν εκείνος ο οποίος υπέστη τις αντιδράσεις του κοινοβουλίου υπερασπιζόμενος την ανάγκη για ενίσχυση των δεσμών με τη Ρωσία. Ο Αζάροφ κατόρθωσε έτσι να αποτελέσει μια από τις πιο μισητές φιγούρες για τους οπαδούς της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς είχε προσφέρει ήδη από το Σάββατο την πρωθυπουργία στον Αρσένι Γιατσένιουκ (αρχηγό μικρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης), προσφορά που απορρίφθηκε.

_____________
Πηγές: http://www.kathimerini.gr και http://www.tovima.gr 
Στη φωτογραφία ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μικόλα Αζάροφ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου