15 Ιανουαρίου 2014

Σχέδιο για «λευκή εβδομάδα»

Αφηρημένες ...Σκέψεις.

Διαβάζω ότι σε "σχέδιο για λευκή εβδομάδα με δυο ακόμη ημέρες χωρίς σχολείο" προσανατολίζονται τα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού, ύστερα από πρόταση των ξενοδόχων για την ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού. Το μέτρο, για τις δύο ημέρες που θα προηγηθούν του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, είναι πολύ πιθανό να θεσπιστεί από εφέτος.

Νομίζω ότι κάπου μας διαφεύγουν οι προτεραιότητες. Κάποιοι ζητάνε να μειωθούν και άλλο, οι ήδη μειωμένες συγκριτικά με άλλες χώρες, ημέρες διδασκαλίας. Φτάνει εκείνοι να κερδίσουν κάτι ακόμη. Η αναπλήρωση του χαμένου χρόνου στην εκπαίδευση των παιδιών έρχεται και πάλι δεύτερη. 



Βέβαια η "Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων" είχε υποβάλει πρόταση "με στόχο την ενίσχυση της αγοράς εσωτερικού τουρισμού" με τη δημιουργία μιας περιόδου "σχολικής ανάπαυλας" με επίκεντρο την Καθαρά Δευτέρα ζητώντας το κλείσιμο των σχολείων τις επόμενες τέσσερις της αργίας ημέρες. Τα αρμόδια υπουργεία φαίνεται ότι "παζαρέψανε" το χρόνο και έτσι προσανατολίζονται στο κλείσιμο των σχολείων κατά δύο ημέρες. Και η παιδεία ουσιαστικά και πάλι ξεχάστηκε...


Φυσικά οι αρμόδιοι του υπουργείου δήλωσαν ότι "σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μειωθούν οι ημέρες και ώρες διδασκαλίας και αυτό το διήμερο θα καλυφθεί από άλλες μειώσεις σε εκδρομές και περιπάτους", γνωρίζοντας πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται, ούτε είναι δυνατόν, να εφαρμοστεί.

Και απλά σκέφτομαι: Καλό είναι να ενισχυθεί ο χειμερινός τουρισμός, αλλά σε καμιά περίπτωση σε βάρος της παιδείας. Αφού λοιπόν προσανατολίζονται να αυξήσουν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας κατά 2 ή 4 ημέρες ακόμη, γιατί δεν μειώνουν ανάλογα (κατά 2 ή 4 ημέρες) τον χρόνο των διακοπών την περίοδο των Χριστουγέννων ή του Πάσχα; ή ακόμη καλύτερα τον τόσο μεγάλο χρόνο (ολόκληρο τρίμηνο) των καλοκαιρινών διακοπών; Είναι μια σκέψη απλή και σίγουρα την έχουν κάνει πάρα πολλοί, εκτός από τους αρμόδιους υπουργούς βέβαια.

Εξάλλου, πια οικογένεια σήμερα μπορεί να κάνει τουρισμό για 15 ημέρες τα Χριστούγεννα και για 15 ακόμη ημέρες το Πάσχα και για 3 ολόκληρους μήνες το καλοκαίρι και της λείπουν μόλις 2 ή 4 ημέρες ακόμη το χειμώνα; Γιατί για οικογένειες μιλάμε, που τα παιδιά τους πηγαίνουν ακόμη στο σχολείο... 

Η γελοιογραφία είναι του Νίκανδρου από την "Ημερήσια".






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Προς το παρόν φαίνεται να επικράτησαν πιο "σώφρονες" σκέψεις στην κυβέρνηση που είχε προαναγγείλει τη "λευκή εβδομάδα" στα σχολεία μετά από αίτημα των ξενοδόχων και στόχο την τόνωση του τουρισμού. Διαβάζω στο Ποντίκι της 17.1.2014:
    "Μετά και την αρνητική υποδοχή της από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ αλλά και από την Κοινή Γνώμη, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε το θέμα «πρόωρο», ενώ μετέθεσε την πιλοτική του εφαρμογή για του …χρόνου!
    Παράλληλα «άδειασε» το υπουργείο Παιδείας λέγοντας ότι δεν «είναι έτοιμο ακόμα», ενώ σημείωσε ότι πρώτα πρέπει να δειυθετηθούν όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα εκπαιδευτικά ζητήματα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή