28 Ιανουαρίου 2014

Αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές

Οι σφιχτότερες πιστωτικές συνθήκες στην Κίνα και οι εκτιμήσεις για περαιτέρω περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τη Fed, σε συνδυασμό με την πολιτική αναταραχή στην Ουκρανία, την πολιτική αστάθεια στην Τουρκία και τη διόγκωση της οικονομικής κρίσης στην Αργεντινή, οδήγησαν σε ευρύ ξεπούλημα στις αναδυόμενες αγορές.

Το sell-off έπληξε περισσότερο τα ομόλογα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, καθώς βρίσκονται στην κατοχή κυρίως των hedge funds. Τα νομίσματα της Τουρκίας, της Αργεντινής και της Ρωσίας να καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά. Στις αγορές μετοχών το μεγαλύτερο πλήγμα το έχει δεχθεί το χρηματιστήριο της Ισπανίας λόγω της έκθεσης της χώρας στη στη Λατινική Αμερική.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ενισχύεται στο 8,70%, στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους, η απόδοση του 15ετούς είναι στο 8,99%, του 20ετούς στο 8,90% και του 30ετούς στο 8,48%, ενώ η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού τίτλου διαμορφώνεται στο 5,12%.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Reuters, η περιορισμένη επίπτωση που έχουν οι αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές στα ισπανικά ομόλογα οφείλεται στο ότι τα δυο τρίτα του χρέους της χώρας βρίσκεται στα χέρια εγχώριων επενδυτών, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να πουλήσουν όταν οι διεθνείς επενδυτές απομακρύνουν κεφάλαια από αγορές ισχυρών αποδόσεων. Αντίθετα, περίπου το ήμισυ των πορτογαλικών ομολόγων ανήκει σε εγχώριους επενδυτές, ενώ στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων εκτιμάται ότι βρίσκεται στην κατοχή ξένων hedge funds. Έτσι, οι δύο αυτές χώρες θεωρούνται πιο ευάλωτες στις μεταβολές του διεθνούς επενδυτικού κλίματος.

_____________
Πηγή: www.euro2day.gr 27/01/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου