28 Ιανουαρίου 2014

Ο Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ιταλικής Αριστεράς

Η ιστορική εφημερίδα της αριστεράς στην Ιταλία "il Μanifesto", στη διαδικτυακή της έκδοση την Κυριακή, παρείχε απόλυτη στήριξη στην πρόταση να τεθεί ο Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ιταλικής Αριστεράς. Το πρωτοσέλιδο της "il Μanifesto" είχε τίτλο “Sipras” που στην ουσία σημαίνει “ Ναι στον Τσίπρα”. 

Επισημαίνεται πάντως ότι τυχόν υποψηφιότητα του 
Αλέξη Τσίπρα θα έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, αφού αμέσως μετά το πέρας των Ευρωεκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραιτηθεί, ώστε να πάρει τη θέση του ο πρώτος σε ψήφους ευρωβουλευτής της Ιταλικής Αριστεράς.

Περισσότερη πληροφόρηση από δύο άρθρα, ένα χθες στην "Αυγή" και ένα σήμερα στο "capital.gr", α
ποσπάσματα από τα οποία παραθέτουμε στη συνέχεια:

" Η Αυγή" 
με τίτλο: 
SIpras - Ναι στον Τσίπρα: Το σύνθημα της ιταλικής αριστεράς και των κινημάτων

Sipras - "Ναι στον Τσίπρα". Το εξώφυλλο του "Μανιφέστο" την Κυριακή και η δημοσίευση στην πρώτη σελίδα του της επιστολής του Αλέξη Τσίπρα προς το συνεδριο της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας του Βέντολα είναι ενδεικτικά στοιχεία του ενθουσιασμού που έχει προκαλέσει στην ιταλική αριστερά και τα κινήματα η ιδέα τς δημιουργίας ενός "ψηφοδελτίου Τσίπρα" στην Ιταλία.

Η αλήθεια είναι ότι το πρωτοσέλιδο του "Μανιφέστο" βοήθησε να καταλάβει και ο πλέον αδαής αριστερός ότι η βάση της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας είναι με τον Τσίπρα. Ο Βέντολα το κατάλαβε από το πλήθος των "φιλοτσιπρικών" τοποθετήσεων των συνέδρων και "διόρθωσε" την πορεία του: θα ψηφίσουμε για τον Τσίπρα κοιτώντας τον... Σούλτς. Μια σολομωνική απόφαση που μεταφράζεται ήδη σε μια μαζική φυγή των στελεχών και των μελών του προς το "ψηφοδέλτιο Τσίπρα" και την ομάδα της Μπάρμπρα Σπινέλι, που έχει δρομολογήσει ήδη τη δημιουργία της κεντρικής επιτροπής στήριξης με την άμεση παρουσία προσωπικοτήτων, κινημάτων, συλλόγων και ασφαλώς της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, που σεβόμενη ευλαβικά την αυτονομία του εγχειρήματος ετοιμάζεται να δώσει για άλλη μια φορά τη μάχη της...

Πηγή: http://www.avgi.gr/article/1751117/sipras-nai-ston-tsipra-to-sunthima-tis-italikis-aristeras-kai-ton-kinimaton

Capital.gr με τίτλο:
Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ιταλικής Αριστεράς ο Α. Τσίπρας

“Ναι” υπό όρους είναι η απάντηση του Αλ. Τσίπρα στην πρόταση του κόμματος της Ιταλικής Αριστεράς να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου της.

Η πρόταση που έφθασε επισήμως στο γραφείο του Αλ. Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα έφερε τις υπογραφές αρκετών προσωπικοτήτων και στελεχών από το χώρο της Ιταλικής Αριστεράς, όπως η κόρη του Ιταλού πολιτικού Αλτιέρο Σπινέλι αλλά και διανοούμενων με σημαντικότερο το διάσημο συγγραφέα Αντρέα Καμιλλέρι.

Μετά από σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες ο Αλ. Τσίπρας έκανε αποδέκτη την πρόταση να ηγηθεί συμβολικά του ευρωψηφοδελτίου της Ιταλικής Αριστεράς αποστέλλοντας το Σάββατο απαντητική επιστολή στην οποία ωστόσο βάζει τρεις όρους.

Αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά η επιλογή των προσώπων που θα κοσμούν το ευρωψηφοδέλτιο να είναι αποτέλεσμα συλλογικών διεργασιών που θα προκύψουν από την βάση των μελών και των ψηφοφόρων της Ιταλικής Αριστεράς.
Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά το διακύβευμα της ευρωκάλπης το οποίο ζητά να εστιάζεται στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πλήρη καταδίκη των πολιτικών των μνημονίων και της λιτότητας.
Η τρίτη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχουν αποκλεισμοί σε πρόσωπα, φορείς και κινήματα από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς στην Ιταλία.

Την ίδια ώρα η πρόταση διχάζει την κατακερματισμένη Ιταλική Αριστερά με τα περισσότερα στελέχη της να συμφωνούν με την τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα ως επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο αλλά τον πρόεδρο Νίκι Βέντολα να εμφανίζεται απρόθυμος και επιφυλακτικός.

Ήδη η ιστορική κομουνιστική εφημερίδα «Il Μanifesto» στη χθεσινή διαδικτυακή της έκδοση παρείχε απόλυτη στήριξη στην πρόταση με πρωτοσέλιδο τίτλο “Sipras” που στην ουσία σημαίνει “ Ναι στον Τσίπρα”...

Πηγή: http://www.capital.gr/News.asp?id=1947250

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου