31 Ιανουαρίου 2014

Έβδομη η Ελλάδα στη λίστα του ΕΔΑΔ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στην έβδομη θέση ως προς τις περισσότερες καταγεγραμμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται η Ελλάδα, βάσει του ετήσιου απολογισμού του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)* που εδρεύει στο Στρασβούργο, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τον πρόεδρο του δικαστηρίου Ντιν Σπίλμαν. Το «μαύρο ρεκόρ» κατέχουν Ρωσία και Τουρκία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση δραστηριοτήτων του ΕΔΑΔ τα κράτη όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες παραβιάσεις της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν η Ρωσία (119 καταδικαστικές αποφάσεις), η Τουρκία (118), η Ρουμανία (83), η Ουκρανία (65), η Ουγγαρία (40), η Ιταλία (34) και η Ελλάδα (32).

Το Δεκέμβριο του 2013 16,8% των υποθέσεων που εκκρεμούσαν προς εκδίκαση αφορούσε την Ρωσία. Την Ιταλία αφορούσε το 14,4%, την Ουκρανία το 13,3% και την Σερβία το 11,3%.

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ντιν Σπίλμαν, 
πρόεδρος του ΕΔΑΔ, χαρακτήρισε αξιοσημείωτη την πρόοδο που σημειώθηκε το 2013 στον απολογισμό της δράσης του Δικαστηρίου. Ευχαρίστησε επίσης τις χώρες που κατέθεσαν στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό του Δικαστηρίου επιπλέον συνεισφορές, για την ενίσχυση των οικονομικών της λειτουργίας του Δικαστηρίου.

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231291616

*Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), συχνά αναφέρεται ανεπίσημα και ως «Δικαστήριο του Στρασβούργου», ιδρύθηκε με σκοπό να συστηματοποιήσει την εξέταση προσφυγών που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά των κρατών μελών βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1950. Έργο του Δικαστηρίου είναι ο έλεγχος της εφαρμογής της Σύμβασης, εκδικάζοντας προσφυγές πολιτών κατά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίες διαπράχθηκαν από κράτη μέλη.

Πρόκειται για τον πρώτο σε διεθνές επίπεδο δικαστικό μηχανισμό προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρέχει τη δυνατότητα τόσο διακρατικής όσο και ατομικής προσφυγής, μετά την εξάντληση των εσωτερικών ένδικων μέσων. Η Επιτροπή Υπουργών επιμελείται της πιστής εφαρμογής και εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ εκ μέρους των κρατών μελών.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εδρεύει στο Στρασβούργο. Κάθε κράτος μέλος της Σύμβασης διαθέτει σε αυτό έναν δικαστή. Από ελληνικής πλευράς, μετέχει ο Καθηγητής κ. Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος.

Δυνατότητα προσφυγής στο ΕΔΑΔ έχει κάθε πολίτης ατομικά καθώς και κάθε μη κυβερνητική οργάνωση. Δεν μπορεί να προσφύγει σε αυτό δημόσια υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Η προσφυγή στρέφεται πάντοτε κατά κράτους και ποτέ κατά ιδιώτη. Για να γίνει η προσφυγή αρκεί μια επιστολή στη Γραμματεία της Διεύθυνσης του Δικαστηρίου —ακόμη και με το ταχυδρομείο— στη μητρική γλώσσα του προσφεύγοντος.

Πηγή: http://el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου