15 Ιανουαρίου 2014

Δ. Δασκαλόπουλος: Το Μνημόνιο δεν βγάζει πουθενά, μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να φέρει την ανάπτυξη

"Στον σύγχρονο κόσμο μία οικονομία –και μάλιστα μικρή όπως η δική μας– μπορεί κάλλιστα να παραμείνει καθηλωμένη στον πάτο! Για χρόνια!" προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας σήμερα στην ειδική ημερίδα με θέμα τη «Χρηματοδότηση των Επιχειρήσεων, Ποιες Λύσεις - Ποια Προοπτική» στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ επανέλαβε την άποψη πως "η συνταγή του Μνημονίου δεν βγάζει πλέον πουθενά". Παράλληλα πρότεινε τη μετάβαση σ’ ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, τονίζοντας ότι "μόνο ο ιδιωτικός τομέας, μπορεί να φέρει την ανάπτυξη". 

Μερικά αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Δασκαλόπουλου στη συνέχεια:

...Η μετάβαση σ’ ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, απαιτεί βαθιές αλλαγές στη νοοτροπία, στις συμπεριφορές, στις αξίες. Προϋποθέτει αποφασιστικότητα και συνέπεια σε όλα τα μέτωπα.

Πώς θα έρθει, λοιπόν, όχι απλά η ανάπτυξη, αλλά η σύγχρονη και βιώσιμη σε διεθνές πλαίσιο ανάπτυξη; Το σημερινό περιβάλλον δεν βοηθά:
  • Η επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή δεν έθιξε ακόμα εμφανώς τις δομές και παθογένειες του ναυαγισμένου κράτους.
  • Η συνταγή του Μνημονίου δεν βγάζει πλέον πουθενά. Έχει καταλήξει να μειώνει συνεχώς το εισόδημα και να αυξάνει συνεχώς τους φόρους.
  • Το διακύβευμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης μόνο κατ’ επίφαση έχει τεθεί στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου.
  • Το τραπεζικό σύστημα, ο βασικός αιμοδότης της οικονομίας, τσακίστηκε στις συμπληγάδες του δημόσιου χρέους και βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία επίπονης αναδιάρθρωσης. Η συνεισφορά του στη ριζική ανασυγκρότηση της οικονομίας μόνο οριακή μπορεί να είναι στο άμεσο μέλλον.
Δεν έχουμε όμως, την πολυτέλεια να περιμένουμε μέχρι να πάνε όλα σιγά- σιγά καλύτερα. Δεν έχουμε τον χρόνο. Δεν μας το δίνουν οι στρατιές των ανέργων. Δεν μας το επιτρέπει η ανήκεστος βλάβη που έχει προκληθεί στον παραγωγικό μας ιστό...

...Αν ο πολιτικός κόσμος έχει πράγματι συνειδητοποιήσει ότι ο καιρός του εφησυχασμού έχει περάσει. Ότι αν δεν υπάρξει στροφή στην ανάπτυξη, η Ελλάδα θα περιθωριοποιηθεί. Κι ότι μόνο ο ιδιωτικός τομέας, με επικεφαλής τη σύγχρονη επιχειρηματική τάξη, μπορεί να φέρει την ανάπτυξη, τότε θα πρέπει να υιοθετήσει μέτρα και σταθμά ώστε να σταματήσει:
  • Η μεταφορά πόρων από την ιδιωτική οικονομία στη δημόσια και χρεών από τη δημόσια στην ιδιωτική.
  • Η αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου με την ταυτόχρονη δημιουργία νέων.
  • Η φορολογία στην παραγωγή και στο κεφάλαιο αντί στο εισόδημα και στα κέρδη.
  • Η διατήρηση ενός πολύπλοκου, διαρκώς μεταβαλλόμενου και μη ανταγωνιστικού σε σύγκριση με την Ευρώπη, φορολογικού συστήματος.
  • Η εφαρμογή πολιτικών που αποθαρρύνουν την αποταμίευση και στηρίζουν το μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Τολμώ να πω πως αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα στη ρίζα τους, τότε οι δικές μας προσπάθειες θα είναι μάταιες... 

Και ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε:
...Πρωταρχικό ζητούμενο σε αυτή την προσπάθεια είναι να υλοποιηθούν όλες εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν τις αγορές στον ανταγωνισμό και στη δημιουργική επιχειρηματική δράση και –ακόμα περισσότερο– οι μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα περιορίσουν το κράτος και τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς του –που εξακολουθούν να δημιουργούν ελλείμματα, να απορροφούν τη ρευστότητα και τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα και να πνίγουν την ανάπτυξη. Θα είναι εφικτός τότε και ο ριζικός εκσυγχρονισμός του τραπεζικού μας συστήματος, ώστε να μπορέσει να ξαναπαίξει τον ρόλο του κατ’ εξοχήν τροφοδότη της ανάπτυξης, απαλλαγμένο από τις παθογένειες του πρόσφατου παρελθόντος.
_____________
Πηγή:www.capital.gr 15.01.2014
Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Δασκολόπουλου και στο:
http://www.capital.gr/News.asp?id=1939932

Σημείωση: Η προβολή των απόψεων του κ. Δασκαλόπουλου σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι αυτές γίνονται αποδεκτές από το blog. Η ανάρτηση στόχο έχει τη σφαιρική ενημέρωση (όπως πάντα), αλλά και τον προβληματισμό.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου