29 Ιανουαρίου 2014

New York Times: Καταστροφική πορεία Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί «καταστροφική πορεία» υποστηρίζει με κύριο άρθρο της η εφημερίδα "New York Times", καλώντας παράλληλα τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να στείλει «ισχυρό μήνυμα» στον Τούρκο πρωθυπουργό. 

Το κύριο άρθρο της εφημερίδας είναι ιδιαίτερα επικριτικό για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι "αυτός, που άλλοτε χαιρετίσθηκε ως ο ηγέτης μιας μουσουλμανικής δημοκρατίας-πρότυπο, έχει δημιουργήσει μια πολιτική καταστροφή, μεταμορφώνοντας την Τουρκία σ' ένα αυταρχικό καθεστώς που δημιουργεί κινδύνους όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ". 

Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει, με αφορμή την υπόθεση των σκανδάλων διαφθοράς στην Τουρκία και την αντίδραση του κ. Ερντογάν, πως "ακόμα και αν έχει δίκιο ο Τούρκος πρωθυπουργός και οι διώξεις ήταν πολιτικά υποκινούμενες, ο ίδιος θα έπρεπε να επιμένει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και όχι να προσπαθεί να την εκτροχιάσει".

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «οι αμείλικτοι τρόποι του και η προσπάθειά του να συντρίψει τις διαφωνίες δεν είναι κάτι καινούργιο», ενώ γίνεται αναφορά και στην «καταστολή των διαδηλώσεων», τον περασμένο Ιούνιο.

Όπως αναφέρεται στο κύριο άρθρο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, "είχε δίκιο" όταν δήλωσε, στις Βρυξέλλες, ότι η ΕΕ πρέπει να απαιτήσει από την Τουρκία να επιστρέψει στο κράτος δικαίου.

Τέλος, οι New York Times καλούν τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα να στείλει «ισχυρό μήνυμα» στον κ. Ερντογάν για την «καταστροφική πορεία» που ακολουθεί διότι, όπως επισημαίνεται, «το αν η Τουρκία φροντίζει την κεκτημένη με σκληρούς αγώνες δημοκρατία της, η οποία έχει συμβάλει στην εντυπωσιακή οικονομική της ανάπτυξης, ή αν γίνεται αυταρχική, είναι εξίσου κρίσιμης σημασίας εξέλιξη για την περιφερειακή σταθερότητα και για τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, όσο είναι και για τους Τούρκους».

_______________
Πηγές: avgi.gr και tanea.gr
Στην "Αυγή" http://www.avgi.gr/article/1763597/new-york-times-tourkia-katastrofiki-poreia-erntogan
Ίδιο περίπου δημοσίευμα και στα Νέα: http://www.tanea.gr/news/world/article/5079753/new-york-times-katastrofikh-h-poreia-toy-erntogan/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου