28 Φεβρουαρίου 2014

Περίληψη του βιβλίου "1984", του George Orwell

Ο George Orwell σκηνοθετεί στο "1984" τον τρόμο ενός απολυταρχικού κράτους παρακολούθησης, στο οποίο ακόμη και μία "εσωτερική μετανάστευση" δεν είναι πλέον δυνατή: Δύο μέλη του κόμματος, τα οποία αγαπιούνται παρά την απαγόρευση και αντιδρούν στην υποκριτική δικτατορία του κόμματός τους, ξεσκεπάζονται και λυγίζουν ψυχικά.

Τρία εχθρικά μπλοκ δυνάμεων - η Ωκεανία, η Ευρασία και η Ανατολική Ασία - κυριαρχούν στον κόσμο. Στην Ωκεανία καταπιέζει η ελίτ του κόμματος ("Πυρήνας του κόμματος"), καθοδηγούμενη από τον πλασματικό "Μεγάλο αδερφό", τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος ("ευρύ κόμμα") και τον απλό λαό ("Προλετάριοι"). Πάντα και παντού παρακολουθούμενοι από την Αστυνομία της Σκέψης, εργάζονται οι προλετάριοι για το κράτος, χωρίς να τολμούν να σκεφτούν αυτόνομα για το πεπρωμένο τους.

Το, στις πανταχού παρούσες μη απενεργοποιήσιμες και προς τις δύο κατευθύνσεις λειτουργούσες τηλεοράσεις, αναζοπυρούμενο μίσος, προς έναν μυθικό αρχι-εχθρό ονόματι Emmanuel Goldstein, τους ενώνει όλους. 

Η αγγλική γλώσσα πρόκειται να αντικατασταθεί από μία νέα γλώσσα ("Νεομιλία"), καθαρή από όρους όπως για παράδειγμα η Ελευθερία.

Ο 39χρονος Winston Smith ασχολείται στο "Υπουργείο της Αλήθειας" στο Λονδίνο με την προσαρμογή των άρθρων από εφημερίδες και της ιστορικής γνώσης στο δόγμα του κόμματος. Παρόλο που ανήκει στο "ευρύ κόμμα", ο Smith αντιδρά στα κρυφά εναντίον του απολυταρχικού συστήματος και συγκρατεί τα απαγορευμένα συναισθήματά του και τις αταβιστικές σκέψεις του σε ένα ημερολόγιο. Στο πρόσωπο της νεαρής τεχνικού Julia, η οποία επίσης είναι μέλος του κόμματος, βρίσκει μία κρυφή αγαπημένη και συνεργό, η οποία φαίνεται να τον ξεπερνά σε μίσος εναντίον του απολυταρχικού κράτους παρακολούθησης και σε αντίσταση απέναντι στην προπαγάνδα.

Ο Smith προσπαθεί να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με ένα θρυλικό παρακρατικό κίνημα. Στο πρόσωπο του φαινομενικά ομοϊδεάτη O'Brien πιστεύει πως έχει βρει κάποιον, που μπορεί να τον βοηθήσει επί αυτού. Ο O'Brien καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Smith. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα εξίσου φανατικό και σκληρό μέλος του "Πυρήνα" του κόμματος. 

Ο Smith και η Julia συλλαμβάνονται. Υπό τα βασανιστήρια στο "Υπουργείο της Αγάπης" o Smith καταρρέει ψυχικά: Προδίδει τη Julia, χάνει την ατομικότητά του και πιστεύει πως μέσω της νέας του αγάπης προς τον "Μεγάλο αδερφό" (εξού και η ονομασία "Υπουργείο της Αγάπης"!) είναι επιτέλους ελεύθερος.

Petros Ant / afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου