31 Μαΐου 2014

Συνεδριάζει στην Κοπεγχάγη η μυστικοπαθής λέσχη Bilderberg

Τα μέλη και οι προσκεκλημένοι της ιδιαίτερα μυστικοπαθούς Ομάδας Μπίλντερμπεργκ (Bilderberg) συγκεντρώθηκαν από την Πέμπτη στην Κοπεγχάγη για συνομιλίες, που θα διαρκέσουν ως την Κυριακή, κυρίως σε οικονομικά θέματα, με τη συμμετοχή πολιτικών, πανεπιστημιακών και διευθυντικών στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων απ' όλον τον κόσμο. Η φετινή συνεδρίασή της στο ξενοδοχείο JW Marriot της Κοπεγχάγης έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Δανία, κυρίως για τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την προστασία των προσκεκλημένων.

Επικεφαλής της Ομάδας είναι ο Γάλλος Ανρί ντε Καστρίς, ο διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας AXA. Σύμφωνα με δημοσίευμα στα "Νέα", στον κατάλογο των προσκεκλημένων, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Ομάδας, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, η πριγκίπισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας και της Σουηδίας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργάγιο και Καρλ Μπιλτ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φο Ράσμουσεν και ο πρόεδρος του Google Ερικ Σμιτ.

Από την Ελλάδα έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι Γιώργος Ζαννιάς, πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), και Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρος της Action Aid Hellas.

Η Γαλλία εκπροσωπείται από την υφυπουργό Εξωτερικού Εμπορίου Φλερ Πελερέν και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της γαλλικής προεδρίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ολοι οι προσκεκλημένοι της Ομάδας, σκοπός της οποίας είναι «να ενισχύσει τον διάλογο μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής», είναι Αμερικανοί, Καναδοί, Ευρωπαίοι και Τούρκοι, υπάρχουν όμως και δύο Κινέζοι: ένας υπεύθυνος οικονομικών θεμάτων με βαθμό υπουργού, ο Λιου Χε και ο καθηγητής οικονομικών Γιπίνγκ Χουάνγκ.

Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν θέματα όπως «Είναι βιώσιμη η οικονομική ανάκαμψη;», «Οι μεγάλες μεταβολές των τεχνολογιών και της απασχόλησης» και «Υπάρχει πράγματι ιδιωτική ζωή;». Είναι μόλις η δεύτερη χρονιά που αποκαλύπτονται οι τίτλοι των υπό συζήτηση θεμάτων.

Πηγή: www.tanea.gr 30.05.2014

Και ένα σύντομο ιστορικό για τους στόχους και τη δράση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ από τη Βικιπαίδεια:

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ ή Ομάδα Μπίλντερμπεργκ, είναι μια ανεπίσημη ετήσια διάσκεψη 130 περίπου ατόμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άτομα επιρροής στους τομείς της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Η συμμετοχή γίνεται μόνο κατόπιν πρόσκλησης. Αυτή η ελίτ ομάδα συνεδριάζει κάθε χρόνο σε πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα σε όλο τον κόσμο - συνήθως στην Ευρώπη - και μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τον Καναδά. Η διάσκεψη του 2009 (14-16 Μαΐου) είχε γίνει στην Αθήνα .

Η αρχική διάσκεψη Μπίλντερμπεργκ πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Μπίλντερμπεργκ, κοντά στο Άρνεμ της Ολλανδίας (29-31 Μαΐου 1954). Ξεκίνησε σαν ιδέα από διάφορα άτομα, μεταξύ των οποίων ο Γιόζεφ Ρέτινγκερ, από την ανησυχία τους για την ανάπτυξη του αντι-αμερικανισμού στη Δυτική Ευρώπη. Ο Ρέτινγκερ πρότεινε μια διεθνή διάσκεψη, κατά την οποία οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συγκεντρωθούν και να συνεδριάσουν, με στόχο την προώθηση της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης.

Λόγω της μυστικότητας των συνεδριάσεων, η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ κατηγορείται συχνά για μυστικοπαθείς και ειδεχθείς συνωμοσίες σε διεθνές επίπεδο.

Χαρακτηριστικά ο Τζόναθαν Ντάφι, γράφοντας στο BBC, αναφέρει: 
"Κανένας ρεπόρτερ δεν προσκαλείται εντός των συνεδριάσεων της λέσχης και παρόλο που καταγράφονται πρακτικά, δεν σημειώνονται ονόματα... Το κενό που δημιουργείται από αυτή την απόμακρη μυστικότητα, έρχεται να το καλύψει μια θεωρία συνωμοσίας που χτίστηκε γύρω από την Λέσχη, σύμφωνα με την οποία η μοίρα του κόσμου αποφασίζεται κατά κύριο λόγο από την Λέσχη Μπίλντερμπεργκ".

Άτομα που έχουν λάβει μέρος σε συνεδριάσεις της λέσχης, δηλώνουν (σε έρευνα του BBC) πως πρόκειται για συναντήσεις ατόμων που εκπροσωπούν κορυφαίες επιχειρήσεις και πολιτικούς, ώστε να επηρεάσουν τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος με βάση την απλή "κοινή λογική". Στην ίδια έρευνα διατυπώνεται η άποψη πως αυτή η "κοινή λογική" δεν μπορεί παρά να είναι εναρμονισμένη με τα συμφέροντα των κύριων συμμετεχόντων, δηλαδή μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και προφανώς θα ενθαρρύνονται πολιτικοί που δίνουν προτεραιότητα σε αυτά ακριβώς τα συμφέροντα.

Πηγή: el.wikipedia.org 

Φωτογραφία: Το ξενοδοχείο Μπίλντερμπεργκ, στο Oosterbeek της Ολλανδίας, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνδιάσκεψη το1954.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου