16 Μαΐου 2014

Βιέννη τα ωραία παράξενα της πόλης

Πως θα σας φαινόταν αν βλέπατε σήμερα όλους σχεδόν τους μεγάλους μουσικούς συνθέτες μαζί, τον ένα δίπλα στον άλλο, σε μια γωνιά έστω και στο Κεντρικό Νεκροταφείο; Ισως κάπως μακάβιο, αλλά μοναδικό. Ή αν βλέπατε τέσσερις παλιούς πύργους (δεξαμενές για γκάζι) άλλης εποχής, ανδιαμορφωμένους σήμερα, να στεγάζουν σύγχρονα εμπορικά καταστήματα και πολυτελείς κατοικίες; Αυτά και πολλά ακόμη φυσικά στη Βιέννη.

Γιατί Βιέννη δεν είναι μόνο το Ring με τα επιβλητικά κτίρια, το πλήθος των μνημείων, μουσείων και των αιθουσών μουσικής.
Δεν είναι μόνο ο Άγιος Στέφανος, το Σενμπρούν, ο Δούναβης ...

Υπάρχουν ακόμη και κάποια ιδιαίτερα ανθρώπινα δημιουργήματα, κάπως παράξενα αλλά ωραία, που τη χαρακτηρίζουν. Έτυχε να επισκεφτώ ορισμένα από αυτά και φυσικά τα φωτογράφισα. Λίγα λόγια και αρκετές φωτογραφίες στη συνέχεια:

Κεντρικό Νεκροταφείο Central Cemetery (Zentralfriedhof) 
Είναι εύκολα προσβάσιμο, φτάνεις σε 15 μόνο λεπτά από το κέντρο της πόλης και βρίσκεσαι σε ένα τεράστιο «πάρκο» στο Κεντρικό Νεκροταφείο (Zentralfriedhof) της Βιέννης. Πολλοί από όσους έγραψαν την ιστορία της πόλης είναι εκεί, τώρα κάτω από το χώμα, αναπαύονται και δεν ενοχλούνται καθόλου από την παρουσία μας...

Γιόχαν Στράους, Γιοχάνες Μπραμς, Νικόλαος Δούμπας

Μεταξύ αυτών και ένα πλήθος από τους μεγάλους συνθέτες, ο Μπετόβεν, οι Στράους, ο Σούμπερτ, ο Μπραμς κλπ, ο ένας δίπλα στον άλλο (στο musiker τμήμα στο Tor 2). Ονόματα τόσο μεγάλα και γνωστά, που δεν θα προσθέσουμε τίποτε άλλο εδώ.

Γιόχαν Στράους (γιος), Johann Strauss 1825-1899

Γιοχάνες Μπραμς (Johannes Brahms) 1833-1897, δεξιά ο Νικόλαος Δούμπας

Λούντβιχ Μπετόβεν (Ludwig van Beethoven) 1770-1827

Φραντς Σούμπερτ (Franz Peter Schubert) 1797-1828

Γιόζεφ Στράους (Josef Strauss) 1827-1870

Γιόχαν Στράους (πατέρας), Johann Strauss (vater) 1825-1899

Εντύπωση πάντως προκαλέι το γεγονός ότι ανάμεσα στους μεγάλους μουσικούς συνθέτες βρίσκεται ένας Έλληνας, ο Νικόλαος Δούμπας (φωτογραφία κάτω), όχι άδικα όμως. Ο Νικόλαος Δούμπας (1830–1900) ήταν ένας από τους μεγάλους ευεργέτες της Βιέννης. Με πρωτοβουλία και δαπάνες του ιδίου και του πατέρα του ιδρύθηκε, εκτός των άλλων, και το Musikverein, το Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης. Ο Νικόλαος Δούμπας υπήρξε προσωπικός φίλος του Ριχάρδου Βάγκνερ και του Γιόχαν Στράους. Στην εξοχική του κατοικία στις όχθες του Δούναβη ο Στράους συνέθεσε και πρωτοπαρουσίασε το γνωστό βαλς Γαλάζιος Δούναβης. Θεωρείται ότι ήταν αυτός που συνέβαλε στο να γίνει γνωστός ο Σούμπερτ. Το Παλέ Δούμπα (το παλάτι της οικογένειας Δούμπα που βρισκόταν στη Ρίνγκστράσσε της Βιέννης και ήταν διακοσμημένο με έργα σπουδαίων καλλιτεχνών) ήταν τόπος συνάντησης του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας της Αυστροουγγαρίας. (περισσότερα για τον Νικόλαο Δούμπα στο el.wikipedia.org)


Μια επίσκεψη λοιπόν στο Κεντρικό Νεκροταφείο της Βιέννης, ίσως και σαν φόρο τιμής στους μεγάλους συνθέτες (ειδικότερα για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής), νομίζω ότι αξίζει. Εξάλλου η πρόσβαση είναι εύκολη με το U Bahn ή το τραμ ή και τα λεωφορεία.

Περισσότερα στο: http://www.friedhoefewien.at

Γκαζόμετρο (Gasometer) 
Πρόκειται πλέον για μια μικρή πόλη, μέσα στην πόλη. Μια μικρή πόλη μέσα σε τέσσερις ογκώδεις κυλινδικούς πύργους-δεξαμενές, που κάποτε εχρησιμοποιούντο για τον ανεφοδιασμό της πόλης της Βιέννης με γκάζι. Από τα ογκώδη κτίρια κρατήθηκαν μόνο τα εξωτερικά τοιχεία από τούβλο και η στέγη, ενώ το εσωτερικό αναδιαμορφώθηκε πλήρως.


Κάθε γκαζόμετρο διαιρέθηκε σε διάφορες ζώνες για τη διαβίωση (διαμερίσματα στην κορυφή), εργασία (γραφεία στα μέσα πατώματα) και ψυχαγωγία - αγορές (λεωφόροι αγορών στα ισόγεια). Τα γκαζόμετρα συνδέονται μεταξύ τους στα επίπεδα των λεωφόρων αγορών με γέφυτερες. 
Το εσωτερικό των εγκαταστάσεων περιλαμβάνει μια αίθουσα μουσικής (για 2000 - 3000 ανθρώπους), κινηματογράφο, σπουδαστικό κοιτώνα, δημοτικό αρχείο, κλπ. Υπάρχουν περίπου 800 διαμερίσματα με 1600 κατοίκους, και περίπου 70 διαμερίσματα σπουδαστών με 250 σπουδαστές. Μια αληθινή αίσθηση κοινότητας έχει αναπτυχθεί μεταξύ όσων διαμένουν εκεί. 


Και κάποια τεχνικά και ιστορικά στοιχεία: Τα γκαζόμετρα, τέσσερις ογκώδεις κυλινδρικές αέριο-δεξαμενές αποθήκευσης, χτίστηκαν από 1896 έως 1899. Κάθε ένας έχει 70 μέτρα ύψος, 60 μέτρα διάμετρο και όγκο περίπου 90.000 m³. Χρησιμοποιήθηκαν κατά το διάστημα από το 1899 μέχρι το 1978 για να βοηθήσουν τον ανεφοδιασμό της πόλης της Βιέννης με γκάζι. 
Στις 30 Οκτωβρίου 2001, μετά την ολοκλήρωση της αναδιαμόρφωσης των γκαζομέτρων, ο δήμαρχος της Βιέννης παρευρέθηκε στα επίσημα εγκαίνια της μικρής αυτής πόλης. Οι άνθρωποι είχαν ήδη αρχίσει να μετακινούνται και να διαμένουν εκεί κάποιους μήνες νωρίτερα.
Είναι εύκολα προσβάσιμα (U3 στάση gasometer), νοτιοανατολικά του κέντρου της Βιέννης και όχι ιδιαίτερα μακριά από αυτό.
Περισσότερα στο: www.wiener-gasometer.at 

Γκαζόμετρο, εσωτερικό, διακρίνονται οι κατοικίες-διαμερίσματα 

Γκαζόμετρο με μια μοντέρνα κατασκευή δίπλα

Πράτερ (Prater) 
Το Πράτερ είναι ένα μεγάλο πάρκο στην Βιέννη, βορειοανατολικά του κέντρου, συχνά όμως η λέξη χρησιμοποιείται μόνο για το λούνα παρκ Wurstelprater που βρίσκεται σε αυτό. Εντύπωση προκαλεί η τεράστια διάσημη ρόδα, που είναι μια από της παλιότερες του κόσμου και έχει ύψος 64.75 μέτρα. Συγκεκριμένα η περίφημη αυτή «ρόδα», κατασκευάστηκε το 1897, ως φόρος τιμής για τα 50 χρόνια μοναρχίας του Φραγκίσκου-Ιωσήφ και από τότε λειτουργεί αδιάκοπα προσφέροντας ώρες κεφιού και διασκέδασης σε Βιεννέζους και μη. 


Στο λούνα παρκ υπάρχει ένα πλήθος από εντυπωσιακά παιχνίδια (συγκρουόμενα, carousel, τρενάκια κλπ) και φυσικά αν συνοδεύεστε από παιδιά είναι το ιδεώδες μέρος για μια επίσκεψη. Η πρόσβαση (μετρό, τραμ, λεωφορεία) είναι εύκολη. Η γενική είσοδος στο Prater είναι δωρεάν. Όμως μέσα πληρώνετε ξεχωριστά για κάθε παιχνίδι-δραστηριότητα.
Περισσότερα στα http://www.praterwien.com και http://www.prater.at


Στύλος της Πανώλης (Pestsaeule) Pestsäule 
Κατά την επιδημία της πανώλης του 1679, ο Λεοπόλδος Α' ορκίστηκε πως θα μνημόνευε την απαλλαγή της Βιέννης από τη μάστιγα. Όταν κόπασε η επιδημία οι Φίσερ φον Έρλαχ, Μπουρνατσίνι και Ράουχμιλερ κατασκεύασαν αυτό τα στύλο που απεικονίζει έναν άγιο και έναν άγγελο να επιβλέπουν την εξόντωση μιας μάγισσας που συμβολίζει την πανώλη, ενώ ο αυτοκράτορας φτερωτός προσεύχεται. (φωτογραφία κάτω)


Narrenturm (ο Πύργος των τρελλών) 
Narrenturm (ο πύργος των τρελών). Είναι το παλαιότερο κτίριο στην Ευρώπη που κατασκευάστικε το 1784 ειδικά για ψυχικά ασθενείς, δίπλα στο γενικού νοσοκομείου της Βιέννης. Πρόκειται για ένα πενταόροφο κυκλικό φρούριο, με 28 κελιά ανά όροφο (φωτογραφία κάτω). Σήμερα στον πύργο στεγάζεται το Ομοσπονδιακό Παθολογικό – Ανατομικό Μουσείο (Pathologisch-anatomisches Bundesmuseum Wien). Ευρίσκεται πολύ κοντά στην Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας (Österreichische Nationalbank) 
Περισσότερα στο http://en.wikipedia.org/wiki/Narrenturm_(hospital)


Και κάποιες κλειδαριές, από ερωτευμένα ζευγαράκια σε μια γέφυρα, πάνω σε ένα κανάλι του Δούναβη.  

Ρολόι Ankeruhr
Και ένα διάσημο ρολόι, Reloj Anker (Ankeruhr), πάνω από το δρόμο από την μια πλευρά μέχρι την άλλη, στο ιστορικό κέντρο της Βιέννης, στη Hoher Markt, πολύ κοντά στον Άγιο Στέφανο.

Φωτογραφίες: Takis Ant

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου