27 Μαΐου 2014

Γιούνκερ: διεκδικεί το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν ως νικητής των εκλογών

"Δεν θα εκλιπαρήσω κανένα" δηλώνει ο Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ, που διεκδικεί το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν ως νικητής των εκλογών, παραμένοντας απτόητος από τις αντιδράσεις κυρίως του Ντέιβιντ Κάμερον. Η συζήτηση ξεκινά απόψε, στο άτυπο συμβούλιο κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Deutsche Welle, δύο 24ωρα μετά τις ευρωεκλογές οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι 28 θα κάνουν – κεκλεισμένων των θυρών - μια πρώτη προσέγγιση του εκλογικού αποτελέσματος που σηματοδοτήθηκε από τη δυσπιστία, και κυρίως στη Γαλλία, από την απόρριψη της Ευρώπης. 
Ευρισκόμενος μάλιστα σε καθεστώς εξαιρετικά μεγάλης πίεσης από το ηχηρό ράπισμα που έλαβε από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, ο πρόεδρος Ολάντ κάλεσε την ΕΕ «να αποσυρθεί από εκεί που δεν χρειάζεται» για να γίνει αποτελεσματική. 

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, αφού διαβεβαίωσε ότι η καλύτερη απάντηση στο διογκούμενο αντιευρωπαϊκό κύμα είναι «μια πολιτική ανταγωνισμού, ανάπτυξης και απασχόλησης»,  δήλωσε χθες ότι «ο Ζαν –Κλοντ Γιούνκερ είναι ο υποψήφιός μας». Δεν διευκρίνισε ωστόσο για ποιο αξίωμα. Πρόσθεσε πάντως ότι «δεν θα αποφασίσω μόνη μου». 

Η επιλογή Γιούνκερ σκοντάφτει σε ένα πρόβλημα που ακούει στο όνομα Ντέιβιντ Κάμερον. Ο βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει την εχθρική του στάση απέναντι στο ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί πλέον να εκλέγει τον πρόεδρο της Κομισιόν και η νίκη του αντιευρωπαϊκού κόμματος Ukip έχει ενισχύσει αυτήν την εχθρότητα. Μάλιστα σύμφωνα με διπλωμάτη που γνωρίζει καλά τη βρετανική νοοτροπία ο Γιούνκερ στα μάτια του Κάμερον είναι ο «σούπερ Ευρωπαίος» που δεν θέλει να τον δει στην κορυφή της Κομισιόν. Και για να το επιτύχει θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, ακόμη και επιθέσεις επί του προσωπικού, υπαινισσόμενος δήθεν σκάνδαλα στο Λουξεμβούργο ή ακόμη προβλήματα με το αλκοόλ που φέρεται να αντιμετωπίζει ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. 

Ερωτώμενος πάντως χθες ο Γιούνκερ, εάν έχει κάποιο μήνυμα να στείλει προς τον Ντέιβιντ Κάμερον για το ότι τον θεωρεί πολύ φεντεραλιστή, απάντησε ξερά: «δεν πρόκειται να εκλιπαρήσω κανένα αρχηγό κράτους. Είμαι ο νικητής των εκλογών». 

Το ποσοστό όμως που έλαβε το Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα δεν επαρκεί για να εκλέξει αυτοδύναμα πρόεδρο της Κομισιόν τον Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Ενδεχόμενος εταίρος οι Σοσιαλιστές, μάλιστα ο Γιούνκερ σε δηλώσεις του χθες έδειξε πρόθυμος για διαπραγματεύσεις με τον Μάρτιν Σουλτς.

Η αναζήτηση διαδόχου του Μπαρόζο, σύμφωνα πάντα με τη Deutsche Welle, θα ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναζήτησης προσώπων που θα καταλάβουν και τα άλλα κεντρικά πόστα των ευρωπαϊκών θεσμών. Και εδώ η ονοματολογία είναι ατέλειωτη. Έχει ακουστεί για παράδειγμα το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και της πρωθυπουργού της Δανίας Χέλε Θόρνινγκ-Σμιτ. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να οριστεί ο Μάρτιν Σουλτς στην Επιτροπή και ο Γιούκερ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα εκπροσωπεί τα κράτη – μέλη.


Πηγή: http://www.dw.de 
Αποσπάσματα από άρθρο με τίτλο "Δεν θα εκλιπαρήσω κανένα" της Ειρήνης Αναστασοπούλου (και υπεύθυνη σύνταξης την Μαρία Ρηγούτσου), που δημοσιεύτηκε στις 27.05.2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου