30 Μαΐου 2014

Οι ξένοι αγοράζουν εξοχικά στην Ελλάδα

Κάτι αρχίζει να κινείται στην αγορά ακινήτων, αλλά μόνο με μετρητά, καθόσον οι τράπεζες εξακολουθούν να απουσιάζουν από τη χρηματοδότηση της αγοράς κατοικίας μέσω νέων στεγαστικών δανείων, αλλά και με τη συμβολή των ξένων, κυρίως των Ευρωπαίων, που προτιμούν τα νησιά. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Ενωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην "Καθημερινή", το 84% των αγοραπωλησιών κατοικιών που πραγματοποιήθηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2014, έγινε με μετρητά σε ποσοστό 100%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 11 περιφέρειες ανά την επικράτεια, καταγράφοντας 132 συναλλαγές που έγιναν τον τελευταίο μήνα, δεδομένης της γενικότερης απραξίας στην αγορά τους προηγούμενους μήνες, λόγω των εμπλοκών με τον φόρο υπεραξίας. Με βάση αυτές τις πράξεις, προκύπτει ότι τα 2/3 των αγοραστών είναι Ελληνες, έγγαμοι και βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία τους (από 30 έως 55 ετών), ενώ σχεδόν το 60% αυτών είναι πτυχιούχοι.

Σημαντική εξέλιξη θεωρείται και το γεγονός ότι το 28% των αγορών πραγματοποιήθηκε από ξένους πολίτες, εκ των οποίων το 50% προέρχεται από χώρες της Ε.Ε. Σημειωτέον ότι το 17% των ακινήτων που αποκτήθηκαν ήταν εξοχικές κατοικίες, ένας κλάδος ο οποίος φαίνεται να δείχνει ότι έχει παλμό και αναπτύσσει δυναμική. Μάλιστα, στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όλες οι πράξεις αφορούν αγορές από Ευρωπαίους πολίτες. Από αυτούς, το 63% επιλέγει ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ, ενώ μόνο το 11% αγοράζει πολυτελή ακίνητα.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, το 77% των αγορών αφορά παλιότερα ακίνητα, ενώ το υπόλοιπο 23% αφορά νεόδμητες κατασκευές. Οσον αφορά το ύψος των τιμών, ο μέσος όρος των παλιότερων ακινήτων διαμορφώθηκε σε 110.000 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη μέση τιμή για τα νεόδμητα δεν ξεπέρασε τις 130.724 ευρώ. Η πτώση σε σχέση με το 2009 αγγίζει το 34% για τα νεόδμητα και το 38% για τα παλιότερα ακίνητα. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι το 31% των αγορών αφορούσε πρώτη κατοικία, ενώ φόρος υπεραξίας προέκυψε μόλις για το 24% των ακινήτων.

Αναμένεται πάντως ο ρόλος των τραπεζών στην αγορά κατοικίας να ενισχυθεί σημαντικά κατά την προσεχή πενταετία.

Πηγή: www.kathimerini.gr 30.05.2014
Ολόκληρο το άρθρο στο:
Οι ξένοι αγοράζουν εξοχικά στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου