26 Μαΐου 2014

Financial Times: Σεισμός από την έκβαση των ευρωεκλογών

Καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Η διττή ανάγνωση των αποτελεσμάτων...

Σεισμό στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα χαρακτηρίζουν οι Financial Times τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής εκλογικής αναμέτρησης.

Επικαλούμενοι το εκκωφαντικό αποτέλεσμα της Γαλλίας, όπου η Marine Le Pen κατάφερε να κερδίσει με ένα ευρύ προβάδισμα, οι Financial Times κάνουν λόγο για ισχυρή ενίσχυση των αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων, τα οποία απλώνονται από το ακροδεξιό ιδεολογικό φάσμα, έως το ακροαριστερό.
Το αποτέλεσμα όπως εκτιμά η βρετανική εφημερίδα, συνιστά τροχοπέδη στα σχέδια περαιτέρω ευρωπαϊκής ενοποίησης. Άλλωστε, οι νίκες του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, του Ανεξάρτητου Κόμματος στη Βρετανία και του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αναμένεται να δρομολογήσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, τόσο στην εγχώρια πολιτική σκηνή όσο και στην λειτουργία της Ε.Ε.
Βέβαια, παρά τη σαφή εκλογική ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών, το αποτέλεσμα δεν αποκωδικοποιείται ως μία συλλήβδην αντίθεση στην Ε.Ε., καθώς τα δύο συστημικά ευρωπαϊκά κόμματα διατήρησαν την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών.
Επομένως, το αποτέλεσμα έχει μία διττή ανάγνωση καθώς από τη μία πλευρά, οι ευρωσκεπτικισμός ενισχύθηκαν σημαντικά από την άλλη ωστόσο, τα συστημικά κόμματα διατήρησαν τα κεκτημένα.

Πηγές: από το www.bankingnews.gr 26.05.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου